Skrivene pretnje iz inboxa

0

Uprkos porastu upotrebe različitih programa za razmenu poruka, email ostaje ključni alat za komunikaciju za preduzeća svih veličina. Međutim, prema procenama stručnjaka iz kompanije Kaspersky, prosečan udeo spama u ukupnom e-mail saobraćaju u 2023. godini iznosio je 45,60 procenata, što je zaista zabrinjavajuće. Ova poplava neželjenih e-mail poruka ne samo da zatrpava inboxe, već i troši značajnu količinu vremena i resursa. U proseku, svake godine zaposleni provode između 5 i 18 sati sortirajući spam, a kada se to primeni na organizaciju sa stotinama zaposlenih, pretvara se u ogromne količine izgubljene produktivnosti.

Autor: Dragan Davidović, generalni direktor kompanije Kaspersky za istočnu Evropu

Ipak, izgubljeno vreme je samo vrh ledenog brega. Prava opasnost leži u skrivenim pretnjama koje spam može prikriti. Phishing e-mailovi i zlonamerne poruke mogu dovesti do gubitka poverljivih podataka, predstavljajući ozbiljne finansijske i reputacione rizike za kompanije.

S obzirom na raznovrsnu i evoluirajuću prirodu e-mail pretnji, ključno je da vlasnici preduzeća i menadžeri razumeju različite oblike koje ove pretnje mogu poprimiti. Na primer, posebno inventivni prevaranti mogu pokušavati prvo da započnu dijalog, pa tek onda poslati phishing linkove ili zlonamerne fajlove.

Evo pregleda najčešćih e-mail pretnji koje je Kaspersky sprečio tokom godina, osvetljavajući način na koji one funkcionišu i potencijalnu štetu koju mogu naneti vašem poslovanju…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply