Bolje sprečiti nego lečiti

0

Na svom ovogodišnjem Cyber Security proputovanje kroz Adrijatik regiju Check Point se 14. maja zaustavio u Beogradu, gde je na jednodevnom dešavanju upriličenom u hotelu „Hilton“ brojnim predstavnicima srpskih kompanija i institucija prezentovao najnovija saznanja o današnjim bezbednosnim izazovima i ponudio rešenja i proizvode ove izraelske kompanije kao odgovore na njih.  

Edin Rizvanbegović
Predrag Spasić
Ivan Štrbac

Polazeći od činjenice da sajber napadi svake godine postaju sve sofisticiraniji, te da su današnji napadi tek uvod u ono što nas čeka u budućnosti, predavači su naglasili potrebu da se predvidi njihov razvoj i bude napredniji od njih, a Check Pointova vodeća cyber security rešenja su tu upravo da pomognu korisnicima da se bore protiv ovih opasnih, do sada neviđenih, napada.   

Nakon pozdravnog obraćanja Edina Rizvanbegovića, Sales Managera za Adrijatik regiju u kompaniji Check Point Software Technologies, keynote predavanje pod nazivom “Cyber Security for 2020” održao je Džonatan Fišbajn  (Jonathan Fischbein), rukovodilac Tehničkog marketinga i inovacija u Check Pointu. On se osvrnuo na 25 godima uspešnog rada kompanije, tokom kojih su stečeni korisnici u gotovo svim industrijama – od finansija i maloprodaje, preko transporta i proizvodnje, do osiguranja, konsaltinga, zdravstva, telekoma, energetskog sektora i vlada, a CheckPoint prepoznat kao bezbednosni lider i od strane analitičara i od strane korisnika.

U svetu u kome je prošle godine čak 46% kompanija bilo pogođeno napadima, a 36% izbubilo podatke, Check Point predlaže pristup bezbednosti koji insistira na sprečavanju pretnji umesto na njihovoj detekciji, a kao odgovor na kompleksnost u smislu aktera i tipova pretnji, vendora i različitih rešenja koja ne sarađuju, ne dele izveštaje ili arhitekturu nudi konsolidaciju u kojoj se ogleda snaga pete generacije zaštite.

Ukazujući na proizvode i rešenja koji daju odgovor na savremene bezbednosne izazove  Džonatan Fišbajn je posebno apostrofirao Check Point Infinity kao arhitekturu budućnosti koja daje potpunu, unificiranu kontrolu nad bezbednošću, štiteći poslovnu i IT infrastrukturu korisnika od mega sajber napada pete generacije na mreže, cloud, mobilne uređaje i krajnje tačke.

Bila je ovo prilika i da prisutniod eksperata Check Pointa čuju mnogo toga o poslednjim inovacijama u sajber bezbednosti. Tako je Ran Iš Šalom (Ran Ish Shalom), Product Manager u ovoj kompaniji, govorio o inovacijama koje je veštačka inteligencija unela u sajber bezbednost i odgovore na incidente, usmerivši pažnju prisutnih  na Check Pointove endžine bazirane na veštačkoj inteligenciji, koji svojom brzinom i preciznošću omogućavaju predikciju i efikasnu prevenciju pretnji. Campaign Hunting, Context-Aware Detection (CADET), Maggy… samo su neki od njih.

Security engeener Marko Opstanek detaljno je predstavio Maestro, Check Pointov proizvod koji uvodi nove mogućnosti da se iskoriste postojeće investicije u hardver i maksimizira kapacitet uređaja u Hyperscale network security rešenju jednostavnom za upravljanje. Hyperscale  tehnologija je patentirana od strane Check Pointa da bi se uređaji orkestrirali na način koja ima veliki broj prednosti u odnosu na standardni klastering, pa i Maestro omogućava jedinstveno dodavanje novih resursa i jednostavan menadžment.

“Obezbeđivanje clouda pomoću Check Pointove CloudGuard porodice” bilo je tema prezentacije Petera Kovalčika, regionalnog direktor za Istočnu Evropu, osim za Zajednicu nezavisnih država. Check Point CloudGuard je nova porodica proizvoda dizajnirana tako da spreči petu generaciju multivektorskih i polimorfnih sajber napada koji targetiraju cloud servise preduzeća. Moćan portfolio, koji je deo Infinity Architecture, uključuje CloudGuard softver kao servis i CloudGuard infrastrukturu kao

servis. Bez obzira na to da li je poslovna strategija preduzeća centrirana oko aplikacija i platformi koje omogućava cloud, javne ili hibridne infrastrukture ili multi-cloud pristupa, CloudGuard garantuje potpunu zaštitu svih resursa, istovremeno podržavajući elastičnu, dinamičnu i ekonomičnu prirodu clouda.   

Petar Markota, najmlađi član Check Pointovog tima za Adrijatik regiju, objasnio je prisutnima kako da svoje krajnje tačke od najslabije karike transformišu u najjaču odbranu uz pomoć SandBlast Agenta.

SandBlast Agent osigurava potpunu pokrivenost vektora pretnji u realnom vremenu, omogućavajući zaposlenima u preduzeću da rade bezbedno i van perimetra, bez ugrožavanja produktivnosti. Njegova Threat Emulation sposobnost omogućava da se emuliraju nepoznati fajlovi u okruženju kako bi se otkrilo maliciozno ponašanje i sprečile infekcije, dok Threat Extraction isporučuje korisnicima dezinfikovane nerizične fajlove. SandBlast Agent takođe omogućava da se spreče i saniraju evazivni ransomware napadi, blokiraju fišing sajtovi i dobije upozorenje o ponovnoj upotrebi pasvorda, da se identifikuju i izoluju inficirani hostovi… Ovaj CheckPointov proizvod karakteriše i Endpoint Antivirus koji štiti od poznatog malvera, te forenzika koja podrazumeva da se beleže i analiziraju svi događaji na krajnjim tačkama kako bi se obezbedili delotvorni forenzički izveštaji o napadu.    

Ivan Štrbac, Security Engineer Adriatics u kompaniji Check Point Software Technologies, predstavio je pragmatičan pristup obezbeđivanju SaaS aplikacija, podrobno opisavši performanse rešenja CloudGuard SaaS i objasnivši zašto je ono više od običnog Cloud Access Security Brokera (CASB). Naime, Cloud Access Security Broker rešenja su se inicijalno pojavila kako bi se omogućila vidljivost podataka u cloudu i  neodobrenih SaaS aplikacija koje se koriste. Ali, to više nije dovoljno, jer vidljivost ne garantuje bezbednost. Zato je CloudGuard SaaS cloud servis skrojen za odbranu od stvarnih pretnji. On blokira napade koji imaju za cilj krađu podataka iz SaaS aplikacija i cloud e-maila i pruža potpunu zaštitu od malvera i zero-day pretnji, sofisticiranih fišing napada, krađe identiteta i curenja podataka.

Korisničku priču o bezbednosti postignutoj uz pomoć Check Pointa ispričala je Branka Krzman, rukovodilac Odeljenja za informacionu i komunikacionu infrastrukturu Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije.

Oni su Check Pointovo rešenje nabavili krajem prošle godine, ali već uočavaju benefite od njegove implementacije, koji se za sada najviše odnose na uspešnu zaštitu od malvera i botova.

Uz sugestiju Check Pointu da se razmisli o rasporedu apdejta, kako oni ne bi dovodili do usporavanja u radu Službe, Branka Krzman je istakla da rešenje potpuno zadovoljava njihove potrebe i izrazila uverenje da se saradnja sigurno neće završiti nabavkom samo ovog rešenja.

Svojevrsni rezime skupa, na kome su prisutni imali priliku da se naoružaju znanjima potrebnim da bezbednost u svojim kompanijama transformišu u funkciju koja omogućava uspešno poslovanje, dao je Predrag Spasić, glavni Account Manager za Adriajatik region u Check Pointu. Uz konstataciju da je njihov posao kompleksan i zahtevan, kao i da traži uključenost korisnika, on je prisutne pozvao da razmisle o prednostima koje nude vendori koji pružaju sveobuhvatnu zaštitu za razliku od onih koji se bave samo nekim njenim segmentom.

Share.

Leave A Reply