Srbija i Republika Srpska potpisale Sporazum o realizaciji Programa širenja znanja u oblasti digitalne transformacije – „Srbija digitalizuje“

0

Banja Luka, 09. januar 2020. godine – Danas u Banja Luci na obeležavanju Dana Republike Srpske, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije u okviru Programa „Srbija digitalizuje“. Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije doc. dr Mihailo Jovanović i ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević.

Potpisanim Sporazumom definišu se konkretne aktivnosti u okviru saradnje i pružanja podrške u oblasti digitalizacije, odnosno razvoju elektronske uprave. Naime, ideja i koncept digitalizacije koju je premijerka Ana Brnabić postavila kao jedan od prioriteta Vlade Srbije, a koja je u kratkom periodu od samo nešto više od dve godine rezultirala različitim rešenjima elektronske uprave koji su doveli do transformacije javne uprave u efikasan, ekonomičan i transparentan servis građana i privrede, prepoznati su u zemljama regiona kao uspešan način poboljšanja društveno-ekonomskog životnog standarda građana i unapređenja poslovnog ambijenta.

Zbog toga je Vlada Srbije pokrenula Program širenja znanja u oblasti digitalne transformacije „Srbija digitalizuje“ koji sprovodi Kancelarija za IT i eUpravu, a Republika Srpska je prva koja počinje da koristi prednosti ovog Programa. U okviru Programa definisane su aktivnosti edukacije i stručnog savetovanja, razmene znanja i uspostavljenih praksi u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u razvoju infrastrukture elektronske uprave (data centri, interoperabilnost, informaciona

bezbednost), razvoju usluga elektronske uprave (portali i informacioni sistemi) i povećanju transparentnosti elektronske uprave (otvoreni podaci i kanali komunikacije sa građanima i privredom).

„Svesni smo da u razvoju elektronske uprave u Srbiji ima još puno posla i da ćemo tek u narednim godinama postići kvalitet i sveobuhvatnost razvoja infrastrukture i usluga koji želimo, ali smo vrednim radom u prethodne dve i po godine implementirali savremene sisteme eUprave kao što su eBeba, eUpis, eIsnpektor ili Portal lokalnih poreskih administracija. Ovi sistemi su obezbedili pružanje novih elektronskih usluga građanima i privredi Srbije, snažno doprineli transformaciji javne uprave, ali su i privukli pažnju zemalja u regionu i šire. Pokretanjem Programa „Srbija digitalizuje“, koji definitivno predstavlja i instrument spoljne politike Srbije, spremni smo da stečena iskustva prenesemo drugima. Nema boljeg partnera od Republike Srpske koja je prvi potpisnik ovog Programa upravo danas kada se obeležava Dan Republike Srpske.“ , izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović.

Share.

Leave A Reply