Oracle Business Day 2019

0

Piše: Vesna Kovačević

Uz polazni stav kao aksiom da je, kada je IT u pitanju, budućnost već stigla, Oracle Business Day održan 7. novembra 2019. godine u Muzeju Jugoslovenske kinoteke bio je prilika da se zaviri u svet IT sutrašnjice, i da se prisutni još jednom podsete na potrebu da se pripreme za promene koje su već tu.

Skup je otvorio Vladimir Knežević, Country Leader Oracle Srbija i Crna Gora, osvrnuvši se na uspehe koje je lokalna kancelarija postigla ove godine, posebno izražavajući zadovoljstvo zbog rasta lokalnog tima, a onda je ukazao i na to kako Oracle kao globalna kompanija, u eri sve veće potrebe za efikasnijom upotrebom podataka, korisnicima omogućava najbolje uvide.

Roman Biller, Vice President CEE Oracle Technology Sales, svoje predavanje je posvetio “ekonomiji više svrhe u eri autonomnih sistema”, u okviru koga je, pored ostalog, prikazao Oracle kao globalnog lidera kada je reč o rešenjima za upravljanje podacima preduzeća i objasnio njihovu viziju data clouda kao načina da se okupe podaci i tehnologije koji korisnicima omogućavaju da bolje razumeju svoju publiku, gde treba da je angažuju i kako sve to da izmere.

Predavanje je završeno opisom korporativne kulture Oraclea, koju karakteriše upotreba ljudskih resursa i tehnologija “da bi se pomoglo promeni života širom sveta”, uz uverenje da je kompanija uspešna zbog izuzetnih talenata koje privlači. Verujući da inovacija počinje inkluzijom, Oracle slavi različitost.   

Na našu molbu Roman Biller se posebno osvrnuo na  talas inovacija u regionu Jugoistone Evrope viđen iz perspektive Oraclea.

Predrag Pečenica, Principal Solution Engineer u Oracleu, objasnio je kako se može izvojevati pobeda u ratu sa IT kompleksnošću, a Dimitris Theodoropoulos, Autonomous Database and Cloud Sales Senior Manager, je opisao kako svoju budućnost možemo da oblikujemo pomoću autonomnih tehnologija. “Umetnost transformacije kroz korisničko iskustvo u stvarnom vremenu” bila je tema predavanja koje je održao Faruk Jažić, Leader, CX Co-Innovation, Europe, dok su Nenad Kuzman, Client Solution Manager, i Miloš Kosić, Project Management Leader za Jugoistočnu Evropu i Country Consulting Leader za  Srbiju u Oracleu, u zajedničkoj prezentaciji prisutnima približili ulogu i način funkcionisanja Oracleovih Konsalting timova.

Navodeći unapređenja koje je Exadata doživljavala tokom vremena, on je naglasio da se Oracleova prvrženost ovoj platformi povećava, te da će se sve inovacije i u softveru i u hardveru primenjivati i na Exadata sisteme.

Završno predavanje održala je Ljiljana Krkić, Oracle University Country Leader za Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku. Ona je posebno istakla značaj svakodnevnog učenja, objašnjavajući da je znanje novac današnjice, ali da se, za razliku od novca, znanje uvećava kada se deli sa drugima. Brz razvoj tehnologije donosi niz izazova, ali i mogućnosti koje treba znati iskoristiti, pa su samo oni koji imaju odgovarajuće veštine i znanja i spremni su da uče predodređeni za uspeh. U tom kontekstu posebno značajan je Oracleov univerzitet kao instituciju koja nudi obuku i serifikaciju kako u učionici tako i online.

Oracle Business Day je jedan od onih skupova koji imaju za cilj da podstaknu uvođenje inovacija jer, kako kažu u Oracleu, „u eri sve veće potrebe za efikasnijom upotrebom podataka, upravljanjem sve kompleksnijim IT sistemima i usavršavanjem servisa, više niko ne može da priušti sebi da ostane van trendova inovativnih tehnologija”. Sadržajna predavanja sigurno su doprinela boljem razumevanju značaja primene inovativnih tehnologija za unapređenje poslovanja, kao i potrebe usklađivanja kompetencija kadrova sa sadašnjim i budućim potrebama tržišta, čime je Oracle dao svoj doprinos nastojanjima i naših firmi da idu “u korak sa budućnošću”.

Share.

Leave A Reply