Laika ruši LinkedIn u Srbiji i na Balkanu

0

Trenutni sistem pronalaženja posla u Tech industriji ne funkcioniše. Vreme provedeno u jednoj kompaniji sa smanjuje, poslovi se sve češće menjaju. Kompanije mesecima traže prave ljude za svoj tim. LinkedIn i sajtovi za zapošljavanje su OK – ali ne rešavaju problem.

Trenutni sistem pronalaženja posla u Tech industriji ne funkcioniše. Vreme provedeno u jednoj kompaniji sa smanjuje, poslovi se sve češće menjaju. Kompanije mesecima traže prave ljude za svoj tim. LinkedIn i sajtovi za zapošljavanje su OK – ali ne rešavaju problem.

Pronaći posao u Tech industriji koji se voli nije lako. Nerealna očekivanja u opisu kandidata, posedovanje silnih godina iskustva i korišćenje različitih tehnologija, dug i iscrpan proces selekcije navodi programere da poslove pronalaze van trenutnih sajtova za zapošljavanje.

Dvanaest developera, preduzetnika, štrebera-marketara, vrhunskih dizajnera i entuzijasta sa celog Balkana okupilo se iza imena Laika (https://www.wearelaika.com/). Žele da ostave pečat u IT industriji i transformišu trenutni sistem zapošljavanja. Platforma se lansira u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Hrvatskoj. Na Laiki, talentovani programeri, developeri, dizajneri dobijaju ponude za posao sa celog Balkana zadržavajući svoj identitet anonimnim.

Kako Laika funkcioniše?

Pristup Laiki je besplatan za sve IT-jevce – iako ne traže posao u ovom trenutku. Talenti ostaju anonimni sve do momenta kada ne požele da prihvate ponudu od kompanije i otkriju svoj identitet. Na početku se definišu željeni uslovi rada i veštine koje osoba poseduje. Očekivana plata, trenutna pozicija, tip angažovanja, znanje u korišćenju tehnologija, tim i lokacija gde osoba želi da radi – bilo da je na Balkanu ili remote. Osoba bira da li želi da se prijavi za otvorenu poziciju ili će sačekati poslodavca da pošalje ponudu spram željenih uslova rada. Na sajtu se može dublje istražiti i sama kompanija, pre donošenja odluke o prihvatanju ponude.

Na Laiki, kompanije mogu na jednom mestu da objedine sve što je kandidatima važno i komuniciraju sa celim Balkanom istovremeno. Mogu predstaviti svoj tim, korporativnu kulturu, kul kancelarije, tehnologiju i projekte koji čine tu firmu sjajnim mestom za rad. Kompanije će imati priliku da nauče kako da privuku i zadrže zaposlene, kao i da motivišu zaposlene da podele svoja iskustva i optimizuju svaki korak u zapošljavanju. Ovo će omogućiti kompanijama vreme da se fokusiraju na trenutno zaposlene.

CEO Laike, Aleksandra Janakievska, okupila je tim inspirisan željom da transformiše Balkan. Nakon dve uspešne godine u Breinsteru, kao CMO, predavač marketinga i kouč za razvoj Tech karijere, rešila je da svoju misiju proširi na transformaciju i razvoj Tech tržišta rada na Balkanu.

Postoji veliki broj problema koji treba da se reši I ovo verovatno nije najvažniji. Ali kada naiđeš na njega, onda postaje tvoj problem. Softerski inženjeri, dizajneri, marketari, sistem administratori i drugi IT talenti su naš ponos i radost – uvek ćemo raditi kako bismo obezbedili najbolje prilike za njih. Život je previše kratak da se posao ne bi voleo. Naša misija je da čitav proces, od pretrage posla do razvoja karijere bude ispunjavajuće iskustvo i za zaposlene i za kompanije. Vreme je da kompanije prestanu sa slanjem nerelevantnih poslovnih ponuda na LinkedIn-u.

U ovom trenutku, 30 kompanija testira proizvod I samo 100 kompanija će biti izabrano u prvoj fazi da bude na sajtu. Činjenica je da biramo sa kim radimo. Ako želite da budete deo Laike kao kompanija, pridružite se ovde.

Laika se lansira uskoro – Prijavi se da budeš jedan od prvih 1000 talenata koji će imati rani pristup.

U Tech industriji nije sve do para. Ljudi traže posao koji im daje smisao. Dobru korporativnu kulturu. Sjajan tim. Izazovne projekte. Prilike za razvoj. Sreću.
Share.

Leave A Reply