IBM THINK South East Europe – where technology meets humanity

0

[one-third-first]

IBM konferencija THINK South East Europe, jedno od glavnih IBM-ovih dešavanja koje na jednom mestu okuplja C-level rukovodioce iz različitih industrija iz cele jugoistočne Evrope, održana je 6. i 7. novembra 2018. na Bledu.

Piše: Vesna Kovačević

Razgovore vodila: Nina Kovačević

[/one-third-first]
[one-third]

U prepunim konferencijskim salama hotela „Rikli Balance“, u četiri paralelne sesije, zainteresovani su imali priliku da sagledaju  novi svet poslovanja u svetlu primene veštačke inteligencije, podataka i clouda, izgradnje moderne infrastrukture i odbrane od pretnji i napada.

Konferenciju je otvorio Michael Paier (Mikael Pajer), generalni menadžer IBM-a za jugoistočnu Evropu. Polazeći od pretpostavke da današnje poslovanje podrazumeva stalno učenje, on  je prezentacijom pod nazivom „Let’s put smart to work“ naglasio značaj pretvaranja ideja u inovacije, izrazivši nadu da će i ova konferencija u umu prisutnih izroditi nove ideje o mogućim primenama IBM-ovih inovativnih rešenja.

Uz podsećanje na dinamičan put razvoja auto industrije, od početka masovne proizvodnje Fordovog T modela,

[/one-third]
[one-third]

poznatog pod nadimkom „lizi“, do današnjih električnih i samoupravljivih automobila, priča je stigla do pitanja goriva budućnosti, pa tako i do hrvatske naftne kompanije INA koja je prošla zahtevan put digitalne transformacije i danas predstavlja primer onih koji su uradili upravo ono na šta Pajerova prezentacija poziva svojim naslovom.

U daljem izlaganju Mikael Pajer se osvrnuo na značaj i primenu mašinskog učenja,veštačke inteligencije i interneta stvari i brojne projekte širom sveta gde se koriste IBM-ova rešenja – od Evrope, gde istraživači u Nemačkoj rade na izradi prvog pratioca astronauta u svemiru zasnovanog na primeni veštačke inteligencije, preko IBM-ovih interaktivnih oglasa gde se veštačka inteligencija koristi u Lego Systemsu da bi se pravi pokloni preporučili pravim kupcima, do Afrike, gde sa IBM tehnologija primenjuje u zaštiti nosoroga.

[/one-third]

[one-third-first]

Bezbednost pre svega

Na to koliki je značaj zaštite informacija, ali i koliko lako one postaju dostupne zlonamernim korisnicima ukazao je Etay Maor (Itaj Maor), rukovodeći savetnik za bezbednost u IBM Securityju, prvo na sesiji otvaranja konferencije putem prezentacije naslovljene Getting into the mind of a cybercriminal”, a nešto kasnije i na predavanju pod nazivom “Fraud as a Service” (frod ez a servis).  

Najveći problem danas, kada je bezbednost u pitanju, jesu ljudi. Zato se najveći broj prevara dešava uz pomoć socijalnog inženjeringa, a za prevare i krađu informacija mogu se zloupotrebiti gotovo svi uređaji.

AI i ML

Na sesiji otvaranja, članovi IBM-ovog tima istraživača su otkrili inovacije na kojima rade, a keynote (kinout)

[/one-third-first]
[one-third]

predavanje je održao Tanmay Bakshi (Tanmaj Bakši), četrnaestogodišnji algoritmičar, koji je ukazao na potencijale mašinskog učenja, posebno na njegovu značajnu primenu u zdravstvu, i na potrebu da se razbije strah od veštačke, odnosno proširene inteligencije, koja omogućava automatizaciju i za koju u IBM-u smatraju da može da učini naše živote lakšim i prijatnijim.

Startapi iz Jugoistočne Evrope biraju IBM Cloud za pokretanje inovacija

Prvog dana konferencije IBM  je, pored ostalog, prezentovao i način na koji evropski startapi koriste zamah u razvoju cloud rešenja. Nekoliko kompanija u regionu okreće se IBM Cloud tehnologijama za AI, blockchain i internet stvari (IoT) kako bi pokrenule inovacije i rangirale se globalno. Među njima su startapi Elaphe, vodeći proizvođač električnih pogonskih sistema u točkovima, HeartBit, pronalazač medicinskih kardio uređaja, kao i srpska

[/one-third]
[one-third]

kompanija Blinking, pružalac usluge digitalnog identiteta zasnovanog na blokchain tehologiji.

A kada je reč o Srbiji, nisu samo startapi prepoznali prednosti korišćenja inovativnih rešenja koje nudi IBM…

Pametno poslovanje

Konferencija THINK South East Europe je još jednom bila mesto dodira ljudi i tehnologije. Međutim, ono po čemu se ovogodišnja razlikovala od prethodnih je to što je učinila očiglednim da je potreba za upoznavanjem sa novim tehnologijama i rešenjima sve manja, a primeri njihove primene sve brojniji. Tako je konferencija, predstavljajući globalne i regionalne angažmane IBM klijenata, partnerstva, tehnološke inovacije i developerske alate, pružila jasnu sliku toga kako „IBM i njegovi klijenti izgradnjom pametnijeg poslovanja menjaju način na koji svet radi“.

[/one-third]

Share.

Comments are closed.