G Master – novi brend Sony izmenjivih objektiva

0

Kompanija Sony predstavila je vodeću seriju objektiva G Master koji donose jedinstveni spoj visoke rezolucije i prelepog bokeh efekta. Nove E-mount objektive punog formata (SEL2470GM, SEL85F14GM i SEL70200GM) odlikuju optički elementi inovativne tehnologije, dizajna i kalibracije, a mogu se koristiti u različitim vremenskim uslovima, ali i okruženjima, zahvaljujući otpornosti na prašinu i vlagu.

„Novi brend G Master je najimpresivnija serija objektiva koju je kompanija Sony ikada predstavila na tržištu, nastala u skladu sa našim predviđanjima trendova u digitalnom snimanju. Uvereni smo da će uspeti da inspiriše i oduševi fotografe i snimatelje i narednih godina“, izjavio je Josuke Aoki, potpredsednik sektora za digitalno snimanje u kompaniji Sony Europe.

Sony_G Master objektivi_fotografija 2Standardni zum objektiv SEL2470GM (FE 24-70mm F2.8 GM) karakterišu odlične optičke performanse za fotografisanje portreta i nezaboravnih trenutaka sa putovanja, važnih događaja ili svakodnevnih dešavanja. Novi model poseduje tri asferična elementa, uključujući tek razvijeni, izuzetno precizan XA (ekstremno asferičan) element koji ispravlja aberacije i pruža visoku rezoluciju u celom opsegu zuma i otvora blende, kao i od ugla do ugla. ED (ekstra niska disperzija) i Super ED stakleni elementi uklanjaju hromatsku aberaciju istovremeno uvećavajući rezoluciju i bokeh efekat, bez neprirodnih boja.

Otvor blende objektiva je gotovo kružnog oblika pri svim podešavanjima, poseduje devet krilaca, a zahvaljujući originalnom Nano AR premazu koji umanjuje refleksiju, obezbeđeni su spektakularna jasnoća i kontrast.

Sony_G Master_SEL14TCModel SEL2470GM poseduje neverovatno efikasan Direct Drive SSM (ultrasonični motor) mehanizam za fokus čiji novi algoritmi brzo i precizno pozicioniraju elemente objektiva. Motor radi tiho i glatko, pa je ovaj objektiv idealan za beleženje  fotografija, ali i video zapisa.

Aerodinamički dizajnirano kompaktno telo objektiva nudi i tastere za zadržavanje fokusa, zaključavanje zuma i skidanje zonerice, kao i AF/MF prekidač. Za ovaj model dostupna su i dva nova filtera, VF-82 MP MC poklopac i VF-82CPAM kružni polarizacioni filter.

Kompaktni model SEL85F14GM, dugo očekivani fiksni telefoto objektiv (FE 85mm F1.4 GM), idealan je fotografisanje portreta zahvaljujući savršenom balansu između visoke rezolucije i bokeh efekta. Novi XA element, tri staklena ED elementa i blenda kružnog otvora sa 11 krilaca (do sada najveći broj kod α objektiva) pružaju izuzetno visoku rezoluciju izoštrenog dela fotografije, kao i prirodnu i vizuelno prijemčivu bokeh pozadinu.

Spoljna strana objektiva je zaštićena Nano AR premazom, što je od posebnog značaja kod objektiva za fotografisanje portreta, jer smanjuje  flare i ghosting efekte čak i pri složenim svetlosnim uslovima kao što je fotografisanje subjekata sa pozadinskim osvetljenjem.

Za precizno fokusiranje, ovaj model koristi prstenasti SSM sistem koji pruža dovoljno snage i brzine za velike i teške grupe elemenata, dok dva poziciona senzora obezbeđuju kontrolu fokusa robusnih elemenata.

Na prstenu za podešavanje otvora blende nalazi se prekidač za „klik-stop“ režim koji se može prilagoditi u odnosu na to da li korisnik beleži fotografiju ili video zapis, a na raspolaganju su i AF/MF prekidač i taster za zadržavanje fokusa.

Telefoto zum objektiv SEL70200GM (FE 70-200mm F2.8 GM OSS), koga odlikuje često korišćen opseg žižnih daljina od 70 do 200mm, nudi ekstremno visok stepen renderovanja, odlične performanse autofokusa i stabilizaciju slike, pa je praktičan izbor za fotografisanje prirodnih lepota i impresivnih pejzaža, kao i atraktivnih sportskih dešavanja ili venčanja.

Novi vodeći model pruža izuzetnu oštrinu i jasnoću kroz celokupni opseg zuma zahvaljujući Nano AR premazu i unapređenim elementima, među kojima su XA, Super ED i ED stakleni elementi.

Prvi put prisutan kod α zum objektiva, mehanizam plutajućeg fokusa optimizuje performanse autofokusa tokom beleženja fotografija i video zapisa i obezbeđuje minimalnu razdaljinu fokusa od samo 0,96m. Ultrazvučni motor uparen sa dvostrukim linearnim motorima brže pomera krupne elemente, što zahteva visok nivo kontrole motora i osigurava preciznost fokusa.

Model SEL70200GM poseduje i Optical SteadyShot stabilizaciju slike za oštre fotografije bez zamućenosti pri svim žižnim daljinama, kao i rotirajući nosač koji omogućava da se fotoaparat po potrebi brzo skine sa stativa.

Objektiv je je otporan na prašinu i vlagu, a dodatno je zaštićen i premazom od fluora. Korisnicima su na raspolaganju i dugme za zadržavanje fokusa, kao i  dugme za ograničavanje opsega fokusa.

Kompanija Sony je takođe najavila nove, kompaktne 1.4x i 2x telekonvertere SEL14TC i SEL20TC, koji nude još veći opseg, a zadržavaju aerodinamični dizajn i osećaj objektiva žižne daljine od 70 do 200mm.

Novi objektivi SEL2470GM i SEL85F14GM biće dostupni u Evropi u martu 2016. godine po ceni od oko 2.400 evra i 2.000 evra, redom. Model SEL70200GM i kompatibilni 1,4x i 2x telekonverteri biće dostupni u Evropi u maju 2016. godine po ceni koja će naknadno biti potvrđena.

 

Share.

Comments are closed.