“Cloud Computing Danas i Sutra”

0

Dvanaesta COMING IT Konferencija pod nazivom “Cloud Computing Danas i Sutra” održana je 23. Septembra 2015. godine. Preko 20 vrhunskih stručnjaka iz oblasti Cloud Computing-a iz Srbije i inostranstva, predstavilo je najnovija tehnološka i poslovna dostignuća u ovoj oblasi stavljajući akcenat na višestruke mogućnosti uštede na svim nivoima u najrazličitijim poslovnim okruženjima.

Konferenciji je prisustvovalo preko 300 učesnika iz IT-ja i srodnih sektora koji su imali priliku da čuju i vide sve prednosti Cloud tehnologija koje investicije u tradicionalnu IT infrastukturu mogu smanjiti od 2 do 8 puta uz znatno veću efikasnost i produktivnost.

Konferenciju je otvorio direktor kompanije COMING Computer Engineering Drago Samardžić koji je u svom uvodnom predavanju istakao značaj uvođenja Cloud-a i Cloud tehnologija u poslovna okruženja, skrećući posebnu pažnju na brojne dobitke koje ostvaruju kako same kompanije koje koriste Cloud usluge, tako i njihovi krajnji korisnici. Pored gospodina Samardžića uvodna predavanja su održali i stručnjaci iz kompanija VMware, Netapp i Veeam koji su na “opipljive” načine učesnicima konferencije približili mogućnosti uštede uvođenjem Cloud-a i Cloud rešenja u svoja poslovna okruženja.
Coming_3Na početnim sesijama predstavljeni su i pravci razvoja Cloud-a i Cloud tehnologija do 2020. godine koji bi prema mišljenjima vodećih svetskih IT stručnjaka trebalo značajno da promene aktuelne tokove razvoja IT okruženja i korišćenja različitih IT usluga. Nakon startnih predavanja konferencija se odvijala u četiri paralelna pravca pod nazivima: Cloud usluge, Cloud infrastruktura, Cloud bezbednost i Cloud aplikativna rešenja na kojima je održano ukupno 20 predavanja iz tih oblasti, koja su pored stručnjaka iz Cominga držali i predstavnici svetskih i domaćih kompanija kao što su: VERITAS, Check Point, F5 i EN Storage. Posetioci konferencije imali su mogućnost da slušaju predavanja i iz studija slučaja o upotrebnim vrednostima Cloud-a i Cloud tehnologija u domaćim kompanijama Quantum automarket, Format, Niš Ekspres i Tarkett global. Pored pomenutih kompanija, koferenciju su podržali SAP, RRC i PaloAlto Networks.
Coming_2Predavanja su izazvala veliko interesovanje kod učesnika i svih prisutnih prvenstveno zato što su na istim predstavljene velike prednosti po poslovanje kompanija, njihovog pozicioniranja na tržištu i ušteda koje donosi uvođenje Cloud-a. Široka upotreba Cloud-a u Srbiji bi samo kroz smanjenu potrošnju električne energije donela oko 105 miliona dolara uštede, i oslobađanje energetskih kapaciteta u Srbiji za preko 300 megavata, što bi bilo ekvivalentno kao da je Srbija izgradila jednu elektranu istog kapaciteta vrednu preko 300 miliona dolara.Na konferenciji su predstavljeni i pravci transformacije kroz koju treba da prođu IT kompanije, konzumenti Cloud-a u njima, kao i njihovo IT osoblje da bi spremno dočekali talas nezaustavljivih promena na dobrobit svih korisnika u industriji i javnom sektoru.

Prezentacije sa konferencije možete preuzeti ovde.

Share.

Comments are closed.