Menadžment konsalting u praksi – studenti se takmiče u rešavanju pravih problema iz poslovnog sveta

0

[one-third-first]

U Srbiji je već duže vreme ustaljeno mišljenje da su akademske studije i teorijsko znanje jedini način da se student unapredi za pravi izazov nakon studiranja – posao. Međutim, svetski trendovi u visokom obrazovanju, pogotovo u oblasti menadžmenta i biznisa gde je objektivno teško primeniti puku teoriju na realnom poslovnom problemu, donose novine u obliku metodologije poslovne studije slučaja.

Navedena inovacija u načinu predavanja i učenja je utemeljena na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, a samim tim i timovi izvanrednih studenata su pozicionirani na svetskoj mapi takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja. Kruna svega toga je osnivanje međunarodnog studentskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja – Belgrade Business International Case Competition (BBICC) 2013. godine, koje se ove godine održava od 15. do 21. aprila šesti put zaredom, u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka (FON) i studentske menadžment konsalting organizacije – Case Study Club. BBICC će ove godine okupiti više od 100 studenata i mentora prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola u Beogradu.

Šta je studija slučaja?

“Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Unvierzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i sl., a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti 

[/one-third-first]
[one-third]

mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge.” -rekla je prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a, generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i dugogodišnji mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u, u intervjuu za emisiju “Tri tačke” na televiziji N1.

BBICC je rangiran u top 12 najboljih takmičenja ovog karaktera u čitavom svetu, po kriterijumima eminentnog Univerziteta u Oklandu, pionira u oblasti studije slučaja. Šesta edicija BBICC takmičenja je ove godine podignuta na viši nivo time što će 80 studenata sa 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola doći u aprilu u Beograd na nedelju dana da se takmiče u rešavanju tri studije slučaja za tri različite uspešne domaće kompanije.

Učešće na takmičenjima u rešavanju poslovnih studija slučaja predstavlja studentima autentično iskustvo, koje će im sutradan predstavljati bitnu stavku u njihovom CV-ju, a i pripremiti ih za ono što ih čeka.

”Učestvovanje na takmičenjima u rešavanju studije slučaja je otvorilo moj um ka svetu. Dobijamo priliku da radimo na tolikim industrijama, gde je svaka posebna, a neka i znatno izazovnija od drugih. Celo ovo iskustvo uobličuje vreme provedeno tokom studiranja. Rad sa bistrim ljudima i pod pritiskom mi je pomogao da napredujem ne samo u poboljšanju rezonovanja i misaonih procesa, već i na ličnom planu. ” – istakla je Stephanie Lam sa Nacionalnog Univerziteta u Singapuru za BBICC blog, koja je sa svojim timom osvojila treće mesto na tamičenju BBICC 2017. godine, a koja je dobila i nagradu za najboljeg prezentera u konkurenciji od 64 studenata na takmičenju.

[/one-third]
[one-third]

Beograd, stožer mladih biznis umova iz sveta

U aprilu će se takmičiti timovi od po četiri studenta, koji dolaze iz 12 različitih zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Tajlanda, Singapura, Hong Konga, Kine, Nemačke, Danske, Libana, susedne Mađarske i Hrvatske. Sa njima će takođe snage odmeriti i srpski tim, sa Fakulteta organizacionih nauka. Iako takmičarski deo zauzima najveći deo agende BBICC takmičenja, učesnici će imati priliku da, kroz razne društvene aktivnosti, upoznaju Beograd i srpsku tradiciju, kulturu i običaje.

Tri univerziteta koja se u velikoj konkurenciji pokažu najbolje će biti proglašeni pobednicima ovogodišnjeg takmičenja, u subotu, 21. aprila 2018. godine.

Uspesi studenata FON-a na takmičenjima

Ideje za osnivanjem ovakvog takmičenja svetske klase ne bi bilo bez uspeha timova sa FON-a u rešavanju studije slučaja, kao glavnog motiva da se u Beogradu takmiče studenti sa prestižnih biznis škola. Neki od najznačajnijih uspeha srpskih studenata, pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović su bili: prvo mesto na svetu na takmičenju University of Navarra International Case Competition u Pamploni, u Španiji, u martu 2015. godine; prvo mesto na takmičenju BI International Case Competition u Oslu, u Norveškoj, u februaru 2016. godine; prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Montrealu, u Kanadi, u martu 2016. godine, kao i treće mesto na takmičenju FEP U. Porto International Case Competition u Portu, u Portugalu, u oktobru 2016. godine. Pored rezultata na svetskom nivou, studenti FON-a su ostvarili i zapažene uspehe na nacionalnom i regionalnom nivou.

Za više informacija posetiti sajt, kao i zvaničnu Facebook stranicu takmičenja.

[/one-third]

 

Share.

Comments are closed.