WeAreDevelopers konferencija dovodi osnivača Apple-a, Steve Wozniaka u Beč

0

Developerska konferencija koja se održava u Beču snažno raste i dovodi istaknute govornike. Među mnogima najavljen je i osnivač kompanije Apple, Steve Wozniak, a koji će se obratiti pred 10.000 posjetilaca tokom trajanja konferencije od 16. – 18. maja naredne godine.

Steve Wozniak

“Učešće osobe kalibra poput Steve Wozniaka govori o značaju WeAreDevelopers konferencije i pokazuje da WeAreDevelopers postaje internacionalni brend“, navodi Sead Ahmetović, jedan od organizatora konferencije. Tokom 2010. godine, Wozniak je posjetio Beč, zajedno sa Ray Kurzweilom vizionarom kompanije Google u sklopu serije rasprava o razvoju budućnosti za A1 – future.talk.

Pored “Woza” na konferenciju ponovo dolazi i John Romero, jedan od kreatora planetarno poznatih igara “Doom” i “Quake”. Također, Romero je najavljen kao keynote govornik, usljed ogrome mase pozitivnih komentara nakon prethodnog gostovanja na konferenciji. Ovaj put će mu se pridružiti i supruga Brenda, koja je također programer. Pored Romera i Wozniaka potvrđeni su i drugi međunarodni govornici, uključujući Renaud Visage, jednog od suosnivača kompanije Eventbrite, Angie Jones, automatizacijskog inženjera u sveprisutnom Twitteru, te Feross Aboukhadijeh iz WebTorrenta.

Ove godine organizaotori žele posebno diverzificirati sadržaj konferencije i njenih govornika, pa su tako najavljeni i govornici iz Nginxa i Amazona. Također, više od 60% najavljenih govornika su žene.

Od 1. decembra, otvoren je poziv za prijavu govornika, gdje developeri iz svih zemalja se mogu prijaviti za prezentacije vlastitih ideja i tako se predstaviti međunarodnoj publici.

“WeAreDevelopers pomaže ojačati Austriju kao mjesto poslovnih susreta i Beč kao tehnološki centar na međunarodnoj sceni”, kaže Benjamin Ruschin, jedan od suosnivača WeAreDevelopers. “Svi programeri su dobrodošli da pošalju svoje ideje za razgovore (Talks sekcija) i dijele svoje znanje s drugim programerima na konferenciji”, navodi Thomas Pamminger, suosnivač WeAreDevelopers konferencije i voditelj internog tima developera.

Snažan rast konferencije se očekuje i naredne godine. Tokom događaja u 2017. godini, zabilježeno je preko 4.000 posjetitelja, među njima je bilo nekoliko stotina učesnika iz naše regije, u bečku Marxhalle tokom trajanja dvodnevnog događaja. Naredne godine, od 16. – 18. maja, očekuje se između 8.000 i 10.000 posjetilaca na novoj lokaciji, u Austria Center u Beču. Rezervacija ulaznica je već počela (link: https://www.wearedevelopers.com/congress), po early bird cijenama od 299 EUR za jednog učesnika.

Share.