Tržište tradicionalnih računara i dalje raste uprkos problemima u lancu snabdevanja

0

Svetske isporuke tradicionalnih PC-jeva, koje se sastoje od desktopa, notbukova i radnih stanica, dostigle su 70,4 miliona jedinica u trećem kvartalu ove godine (3Q19), prema preliminarnim rezultatima IDC-jevog Worldwide Quarterly Personal Computing Device Trackera. Potražnja u komercijalnom segmentu u kombinaciji sa tenzijama između Sjedinjenih Američkih Država i Kine oko tržišta rezultirala je drugim uzostopnim kvartalom rasta, sa isporukama koje su porasle za 3% iznad trećeg kvartala 2018.godine.  

“Sa višim tarifama na horizontu proizvođači računara su ponovo počeli da guraju dodatne zalihe tokom kvartala, mada je proces bio malo teži pošto su se mnogi suočili sa ograničenjima nabavke od Intela, što je ostavljalo AMD-u više prostora za rast”, kaže Jitesh Ubrani, rukovodilac istraživanja za IDC-jev Mobile Device Trackers. “Trgovinske tenzije takođe vode do promena u lancu snabdevanja, jer je većina proizvođača notebook računara sada spremna da preseli proizvodnju u druge zemlje Azije, kao što su Tajvan i Vijetnam”

“Komercijalna potražnja bi trebalo da se ubrzava budući da se preduzeća nose sa ostatkom migracija na Windows 10”, dodatno objašnjava Linn Huang, potpredsednik istraživanja u odeljenju Devices & Displays. “Broj meseci do kraja podrške za Windows 7 mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Sa približavanjem 14. januara 2020. komercijalno tržište bi trebalo ba bude u mogućnosti da absorbuje dodatnu zalihu u toku narednih nekoliko kvartala. Ograničenja nabavke mogu se nazreti u narednim kvartalima, tako da višak možda neće biti loša pozicija za channel inventory (količina proizvoda “na policama” u maloprodaji, prim. Redakcija) do kraja ostatka godine.”   

Tekst u celosti možete pročitati u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply