Stvaramo stabilno okruženje zahvaljujući integracijama IT politike i rigoroznim zahtevima

0

Konsultantska firma McKinsey navodi izveštaj po kome se godišnje napiše više od 100 milijardi linija koda za programiranje, a istovremeno hakeri naprave 120 miliona novih varijanti malvera.

Sajber bezbednost i privatnost podataka sastavni su deo poslovne politike kompanije Schneider Electric. Krajnji cilj je zaštiti sebe da bi zaštitili klijente i to primenom višeslojnog pristupa sajber bezbednosti koji obuhvata:
• obezbeđivanje internih aktivnosti (npr. bezbedna saradnja, aplikacije itd)
• zaštita IT sistema i imovine
• vođenje digitalne transformacije upravljanja električnom energijom i automatizacije unutar okvira sajber bezbednosti
• osmišljavanje i razvoj novih proizvoda i rešenja sa sveobuhvatnim merama sajber bezbednosti i zaštite.

Digitalna ekonomija nalaže nova pravila, a ono najvažnije koje zahteva posebnu pažnju je deo koji se odnosi na bezbednost. Naime, u eri digitalizacije, kada je sve više uređaja povezano na internet, umreženo i automatizovano, sajber bezbednost je postao sasvim uobičajen termin. Sa jedne strane imamo sjajne prednosti digitalizacije, sa druge tu je konstantna pretnja od sajber napada, a te pretnje sada su već detektovane kao jedne od najozbiljnijih.

Ove opasnosti, logično najviše brinu poslovnu javnost – čak dve trećine, tačnije 62%, globalnih lidera navodi da sajber pretnje predstavljaju opasnost po razvoj kompanija, a predviđanja su, prema istraživanju kuće Pwc, da će do 2020. pitanje sajber bezbednosti i fizičke bezbednosti vezane za IoT „primorati IT direktore najvećih svetskih kompanija da uvećaju troškove vezane za IoT bezbednost za 25 odsto”.

Šta su najveći rizici
• pretnje po prihode i reputaciju usled krađe podataka
• rizik po sistem usled neovlašćenog pristupa i kontrole sistema
• fizičko oštećenje mašina i fabrika usled zlonamernih napada

Jedna od kompanija koja je lider u automatizaciji i upravljanju energijom, kompanija Schneider Electric, razvojem pozicionirala se i kao lider u oblasti sajber bezbednosti. 

Jernej Urbas, direktor prodaje Secure Power divizije u kompaniji Schneider Electric, kaže da su sajber bezbednost i privatnost sastavni deo poslovne strategije, a krajnji cilj kompanije je da zaštiti sebe kako bi zaštitila svoje klijente.

“Naša preporuka za efikasnu sajber bezbednost je pristup “četiri tačke”. On podrazumeva da se blagovremeno uradi procena rizika, osmisli sigurnosna politika, potom je potrebno napraviti projekte koji implementiraju plan za smanjenje rizika i na kraju sledi upravljanje bezbednosnim programom. Sajber bezbednost je temelj digitalnog poslovanja i inovacija. To je naš poslovni prioritet, ne samo IT problem. Proteklih godina Schneider Electric je podigao svoju strategiju sajber bezbednosti na najviši nivo liderstva i upravljanja,

uz nadzor i inicijative širom cele kompanije”, rekao je Urbas navodeći da se usluge iz ovog segmenta odnose na celokupan životni ciklus sajber bezbednosti u kontekstu ljudi, procesa i tehnologije u OT prostoru klijentovog okruženja.

Kao i druge organizacije sa sličnim globalnim uticajem i prisustvom, Schneider Electric je izložen riziku od sajber napada i narušavanja privatnosti podataka.

„Posledice su skupe, ukupni prosečni troškovi napada su iznosili 3,62 miliona dolara 2017. godine; a ozbiljan incident mogao bi biti višestruko skuplji. S obzirom da se napadi u suštini ne mogu izbeći u potpunosti, cilj Schneider Electric-a je da bude i otporan i spreman za takve situacije“, rekao je Urbas.

Procenjuje se da će do 2020. godine čak 60 odsto digitalnih firmi iskusiti ozbiljne probleme u radu usled sajber napada, pa se zaštita na internetu nameće kao prioritet u poslovanju. Schneider Digital, rešenja kompanije Schneider Electric upravo pružaju takvu vrstu zaštite, bez obzira na delatnost ili granu industrije.

Oblasti
Kompanija Schneider Electric dominantna je u sledećim oblastima:
·         Sajber bezbednost mreže
·         Sajber bezbednost data centra
·         Sajber bezbednost napajanja
·         Sajber bezbednost objekta

„Primenjujemo veoma specifičan i striktan način razmišljanja, politike i metodologije tokom razvoja naših proizvoda i implementacije naših rešenja. Usluge nezavisne od dobavljača koje pružaju naši vrsni stručnjaci štite celokupnu kritičnu infrastrukturu klijenta, dok istovremeno pružamo podršku u vezi sa procenom rizika, implementacijom rešenja za sajber bezbednost i održavanjem odbrane na lokaciji tokom vremena.  Takođe, razumemo i primenjujemo rešenja za sajber bezbednost iz perspektive našeg poslovanja dok integrišemo odgovarajuće IT politike i zahteve – po tome se mi razlikujemo i to je naša prednost“, naveo je on.

Share.

Leave A Reply