Srpska kompanija Dadanco Europe osvojila nagradu za najinovativnije rešenje u centralnoj Evropi

0

Srpska kompanija „Dadanco Europe“, jedna od vodećih proizvođača rashladnih greda i indukcionih aparata u svetu, čije je poslovanje zasnovano na inovacijama, osvojila je nagradu za najznačajniju inovaciju (Most disruptive innovation award) za 10xHydro projekat u okviru Deloitte-ovog programa Pedeset najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi (Deloitte CE Technology Fast 50 2017). 

Nagrada se dodeljuje kompaniji koja razvija jedinstven i inovativan proizvod ili pruža usluge koje imaju revolucionaran uticaj na tržište.

Vladimir M. Petrović, osnivač i direktor kompanije Dadanco Europe komentariše: „Više od 20 godina sam posvetio inovacijama u uštedi energije u urbanoj okolini. Od Amerike do Australije Dadanco je plasirao svoje inovacije sa velikim uspehom. 10xHydro projekat je još jedna u nizu inovacija koje smo razvili kako bismo izvršili naš mali uticaj da spasemo planetu Zemlju. Prezadovoljni smo odatim priznanjem od tako renomirane kuće kao što je Deloitte i prava nam je čast da je naš projekat izabran za Most Disruptive Innovation Award.“

Projekat Technology Fast 50 u Srbiji se sprovodi već deset godina zaredom, dok se na području centralne Evrope realizuje 18 godina. Pored liste Technology Fast 50, Deloitte svake godine objavljuje i rang liste Zvezda u usponu (rangiraju se kompanije koje su „premlade“ i ne ispunjavaju uslov za glavnu kategoriju) i listu Velikih 5.

Uslov za plasman na listu Fast 50 je da kompanije tokom poslednjih četiri godine ostvaruju prihode veće od 50.000 evra, a za listu Zvezde u usponu da su prihodi u poslednje tri godine veći od 30.000 evra. Za plasman na listu Velikih 5 važe isti uslovi kao i za listu Fast 50, s tim što kompanije moraju da imaju godišnji prihod veći od 25 miliona evra u poslednjoj posmatranoj (2016.) godini.

Ovogodišnji pobednik u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija je češka kompanija Kiwi.com, koja se bavi onlajn prodajom avio karata, sa četvorogodišnjim rastom prihoda od 7165% (od 2013. do 2016. godine).

Litvanska kompanija za 3D modelovanje CGTrader je najbolje plasirana na listi Zvezde u usponu ostvarivši rast prihoda u poslednje tri godine od 3329%.

Većina kompanija sa najbržim rastom, kao i prethodnih godina, dolazi iz Poljske (19), a veoma dobro su zastupljene i Hrvatska sa 8 i Češka  sa 5, Rumunija sa 3 kompanije na rang listi. Ove godine na listi su se mahom našle kompanije koje se bave IT i digitalnim rešenjima i zauzele su 39 mesta na listi, dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri.

Kriterijumi:

Lista 50 najbrže rastućih je formirana tako što su se kompanije tehnološkog sektora prijavljivale Deloitte-u, pri čemu je trebalo da ispune nekoliko uslova: da je godišnji prihod u poslednjih  četiri godine veći od 50,000 evra, da je sedište kompanije unutar jedne od zemalja centralne Evrope, da kompanija nije predstavništvo, odnosno nije u većinskom vlasništvu neke druge kompanije i da poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.

Uslovi za listu Zvezde u usponu bili su godišnji prihod veći od 30 hiljada evra u poslednje tri godine. Na ovu listu se kandiduju kompanije koje pokazuju veliki potencijal, ali su prekratko aktivne da bi ispunile kriterijum poslovanja od najmanje četiri uzastopne godine koji se odnosi na glavnu kategoriju.

Uslovi za listu „Velikih 5” su isti kao za listu 50 najbrže rastućih kompanija, s tim što su godišnji prihodi u poslednjoj posmatranoj 2016. godini morali da budu veći od 25 miliona evra.

Deloitte-ovi eksperti su verifikovali prijave kompanija, upoređujući ih sa pokazateljima iz finansijskih izveštaja. Deloitte nije sproveo reviziju niti finansijsku analizu u prijavljenim kompanijama.

 

Share.

Comments are closed.