Srbija na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Skoplju

0

[one-third-first]

Zahvaljujući elektronskoj identifikaciji i preko-graničnom povezivanju, građani Srbije moći će da koriste usluge elektronske uprave u okruženju Zapadnog Balkana

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije učestvovao je na prvom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji je održan u Skoplju u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Republike Makedonije od 18. do 19. aprila. Zahvaljujući elektronskoj identifikaciji i preko-graničnom povezivanju, građani Srbije moći će da koriste usluge elektronske uprave u okruženju Zapadnog Balkana.

„Srbija je donošenjem Zakona o elektronskom poslovanju i Zakona o elektronskoj upravi otklonila sve prepreke za brži razvoj eUprave i u

[/one-third-first]
[one-third]

potpunosti obezbedila zakonsku regulativu za potpunu digitalnu transformaciju državne uprave i lokalne samouprave. U toku je projekat implementacije elektronske identifikacije korisnika elektronske uprave, kao jedan od prioritetnih projekata Kancelarije, koji će građanima i privredi omogućiti veoma jednostavno korišćenje usluga elektronske uprave na internetu bez potrebe korišćenja kvalifikovanih elektronskih sertifikata na smart karticama, već korišćenjem elektronskih potpisa u klaudu“, izjavio je Mihailo Jovanović.

On je dodao da međusobno priznavanje elektronske identifikacije građana i privrede u okruženju Zapadnog Balkana predstavlja osnovu za preko-granično korišćenje usluga elektronske uprave i da regionalna saradnja i unapređenje odnosa sa susedima spada među prioritete spoljne politike Srbije.

[/one-third]
[one-third]

Dogodine u Beogradu

Jovanović je učestvovao u panelu Digitalna ekonomija i društvo, Mogućnosti digitalne transformacije i predstavio planove Kancelarije u ovoj oblasti nakon čega je u ime Vlade Republike Srbije, preuzeo organizaciju ovog skupa sledeće godine u Beogradu i istakao „Očekujem da do sledećeg samita u Beogradu bude uspostavljeno međusobno priznavanje elektronskih identifikacija građana i privrede Zapadnog Balkana“.

Samit je okupio međunarodne i regionalne kreatore regulativa, predstavnike Vlada Zapadnog Balkana kao i akademske i poslovne eksperte koji su preneli najbolje prakse digitalne transformacije državne uprave u svojim zemljama i dali predloge za bližu saradnju svih učesnika samita.

[/one-third]

Share.

Comments are closed.