Otvoren prvi državni data centar i počelo plaćanje karticama preko e-Uprave

0

Predsednica Vlade RS Ana Brnabić danas je, u prisustvu Mihaila Jovanovića, direktora Kancelarije za IT i eUpravu i Predraga Ćulibrka, direktora Telekom Srbija, svečano otvorila prvi Državni data centar. U ovom objektu, koji je po tehničkim i bezbednosnim standardima jedan od najsavremenijih u regionu, smeštena je ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije.

Beograd, 12. decembar 2017 –Premijerka je, na otvaranju Državnog centra, inače sastavnog dela Telekomovog data centra, u kojem će do kraja godine biti instalirana i kompletna oprema za Centralni sistem elektronskih matičnih knjiga i CERT – informacionu bezbednost državnih organa, objavila da je u rad puštena i dugoočekivana nova funkcionalnost nacionalnog Portala eUprava – ePlaćanje administrativnih taksi platnim karticama.

„Danas predstavljamo dva veoma važna projekta za sve građane i privredu u Srbiji, za koje sam se lično i iskreno zalagala u proteklih godinu dana. Ponosna sam što smo, gotovo bez inicijalnih troškova, uspeli da uspostavimo prvi Državni data centar.“, istakla je predsednica Vlade RS.

Ona je dodala da se će u Državni data centru od sada biti smešten tim Kancelarije za IT i eUpravu, kao i da će centralizacija državne infrastrukture pomoći u racionalizaciji budžeta – kako po pitanju korišćenja postojećeg državnog hardvera i softvera, tako i po pitanju budućih investicija. Moderno radno okruženje, nesvakidašnje za javnu upravu, tzv. open-space, će doprineti bržem i kvalitetnijem razvoju novih usluga kako za građane, tako i za privedu.

„ Uvođenje ePlaćanja, odnosno namirivanja administrativnih taksi platnim karticama, jedan od ključnih koraka u digitalnoj transformaciji. Preko portala eUprava sada se po prvi put nudi zaokružena elektronska usluga državnih organa, koja do sada nije bila potpuna jer su korisnici morali da idu na šaltere zbog uplate. Od sada, građani će svoja ePlaćanja moći da obavljaju u potpunosti onlajn – Visa, Master, Maestro i Dina karticama.“, dodala je Brnabić.

O e–Plaćanju

Korisnici nacionalnog Portala eUprava (www.euprava,gov.rs) od danas, administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije ili neku drugu od ukupno 720 različitih elektronskih usluga, mogu da namire u potpunosti online. To mogu učiniti upotrebom Master kard, Maestro, Viza ili Dina platnih kartica banaka koje posluju na tržištu Srbije.

Sistem plaćanja veoma je jednostavan i zahteva osnovnu informatičku pismenost. Podrazumeva unos imena i prezimena korisnika, broj i datum važenja, CVC koda sa platne kartice u specijalno obeležena polja portala, i naknadnu SMS potvrdu plaćanja.

Ovaj nov, moderan sistem koji se odvija u potpunosti online isključuje potrebu korisnika da odlaze u banke ili pošte i vreme provode u redovima i pred šalterima. Ovo je važan korak i dobar primer kako digitalna transformacija donosi veći komfort i štedi vreme građanima i privrednom sektoru. Sa aspekta države, ovaj vid plaćanja je značajan, jer isključuje bilo kakvu mogućnost malverzacije ili korupcije.

Upotreba platnih kartica na nacionalnom Portalu eUprava u potpunosti je bezbedna. Zaštićena je najsigurnijim konekcijama, i poseduje najnovije i najkvalitetnije sertifikate. U ovom trenutku sa procesiranjem platnih kartica se koristi Internet pejment gejtvej Komercijalne banke, dok se u narednom periodu očekuje implementacija sistema svih preostalih banaka koje nude ovu uslugu na našem tržištu.

Ovo je ključan korak u digitalizaciji, jer se preko portala eUprava prvi put nudi zaokružena elektronska usluga državnih organa, koja nije potpuna ako za nju morate da idete na šalter zbog uplate.

Od nove godine usluge na Portalu biće moguće platiti i integrisanim elektronskim bankarstvom (eBenkingom) ili elektronskim novcem (eWallet).

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu rekao je da će građani već od naredne godine usluge na Portalu mogi da plaćaju i integrisanim eBankingom i elektronskim novcem, odnosno uslugom eWallet. Onlajn namirivanje administrativnih taksi, prva je u nizu korisnih usluga koje je Kancelarija razvila pod krovom novog Data centra.

„ Tokom naredne godine u državni Data centar će se postepeno smeštati oprema svih državnih organa, da bi Kancelarija postepeno počela sa pružanjem usluga Državnog klauda. Takođe, od sada ćemo brinuti i o svim nabavkama IT infrastrukture državnih organa. To će doneti ozbiljne uštede u budžetu RS“, istakao je Jovanović.

Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekom Srbija izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva sa Vladom Republike Srbije i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu u procesu digitalne transformacije.

„Data centar Telekoma Srbija zadovoljava najzahtevnije međunarodne standarde pa je iz tog razloga prirodan i prvi izbor kako poslovne zajednice tako i državnih institucija na putu digitalizacije. Kada govorimo o tome šta je to što Telekom Srbija omogućava partnerima kroz usluge Data centra mi vidimo tri stvari: uštedu za partnera jer ne mora da ulazi u velike investicije za IT infrastrukturu, sigurnost i bezbednost podataka i opreme koja se nalazi u našem Data centru i stalni pristup svim podacima. Želim Kancelariji puno uspeha u radu, a mi ćemo biti tu da na svaki način podržimo njihove napore da u što kraćem roku pripreme uslove da društvo i privreda osete pogodnosti ove četvrte industrijske revolucije, izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbija.“

Share.