Nokia 8 sa čistim Androidom

0

[one-third-first]

Dok sam raspakivao kutiju u kojoj je bio udobno smešten mobilni telefon sa oznakom Nokia 8, setio sam se kako se nekada u šali govorilo da u, tada našoj, Crnoj Gori postoje samo dva plemena: Ericsson i Nokia. Popularnost i rivalstvo ovih brendova su bili identični onim kakve imaju Crvena zvezda i Partizan. Trajalo je sve to poprilično vremena, a onda je slika počela lagano da bledi, dok nije skoro potpuno iščezla.

Piše: Zoran Kovačević

Kao i u mnogo drugih sličnih slučajeva savremena tehnologija je upetljala svoje prste i pojavili su se novi pametni uređaji, ponikli na promenama koje su neumitno stigle sa tehnološkim razvojem primerenim potrebama nove, milenijumske generacije. Videvši da je đavo odneo šalu Ericsson se okrenuo nekim drugim unosnim poslovima, a Nokia je pala u ruke kompaniji koja je možda imala ideju šta bi tu trebalo da se uradi ali, verovatno u nedostatku potpunog fokusa, nije to uradila na adekvatan način.

I desilo se ono što je nekako i moralo da se desi. Dobar film na zastareloj celuloidnoj filmskoj traci u bioskopu koja je iznenada zaglavila u projektoru. Na platnu se, umesto lepih pokretnih slika, mogla videti samo svetla mrlja koja je postajala sve veća i veća, dok film nije potpuno izgoreo i u sali nastupio potpuni mrak….

Posle kiše dolazi sunce

Svetlo se pojavilo u vidu kompanije Foxconn Technlogy koja je od prethodnog vlasnika preuzela brend Nokiu za 350 miliona dolara. Za njegovu revitalizaciju, a u okviru Foxconn Technology, su bile zadužene dve kompanije: HDM global i FHI. Ova prva za brendiranje, distribuciju i prodaju telefona, a druga za proizvodnju.

Uživanje u korišćenju

Dani su prolazili, a ja nikako da sednem i počnem da pišem o onome što sam zapazio u vezi sa Nokiom 8, mada sam imao prilično vremena da je sagledam sa svih strana. Svakako ne iz razloga što sam lenj ili zato što nisam imao šta da kažem o ovom modelu mobilnog telefona. Pre bih rekao da sam se zaneo istražujući njegove mogućnosti i svrhe u koje može da bude iskorišćen, uživajući u onome što mi je ovaj veoma interesantan uređaj nudio.

Osnovno pitanje koje svaki vlasnik bilo kog uređaja prvo postavi sebi je zašto da promeni stari uređaj i nabavi novi. Manje-više današnji pametni telefoni zadovoljavaju većinu prosečnih korisnika, pa se prosto nameće pitanje zašto menjati nešto ako to već dobro radi i ako vam zadovoljava osnovne potrebe. Međutim, u ovom slučaju pregršt je dobrih razloga za to.

[/one-third-first]
[one-third]

Povratak na velika vrata

Nokia se ovim modelom potpuno vratila na globalnu scenu, ušavši na velika vrata. Već na prvi dodir se vidi da će on definitivno pronaći svoje zasluženo mesto na tržištu mobilnih uređaja. Ovo je ujedno i jedan od najlepših telefona

koje je do sada ova kuća uradila. Novi vlasnik Nokia brenda HMD Global je mnogo pažnje poklonio kvalitetu i izgledu kućišta, njegovim bojama, materijalu od koga je izrađeno (aluminijumsko kućište sa veoma kvalitetnom izradom), samoj ergonomiji koja daje utisak da je ovaj uređaj baš za vašu ruku i da se prosto ”lepi” za nju. Za razliku od mnogih skupljih mobilnih telefona koji nisu u potpunosti uspeli da uklone ono što  neki nazivaju efekat “mokrog sapuna”, a neki i gorim imenom, budite sigurni da je mala verovatnoća da će vam Nokia 8 iskliznuti iz ruke.To je postignuto blago zaobljenim ivicama tela uređaja.

Brzo, brže…

Ono što je na mene ostavilo najjači utisak je brzina kojom se odazivaju aplikacije instalirane na telefonu. Definitivno nisam imao u rukama brži uređaj, a mnogo njih sam na neki način isprobao. Za to ja zaslužan svakako trenutno najjači dostupni procesor, osmojezgarni Snapdragon 835 koji, u kombinaciji sa 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, pruža neverovatan osećaj brzine i lakoće u radu. Naravno, Nokia je izbacila i uređaj sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, ali je ta kombinacija namenjena nekim drugim tržištima. Jednostavno, konstruktori su uspeli da naprave sjajnu hardversku konstrukciju sa kojom ćete, po svemu sudeći, biti mirni duži period.

Ekran dijagonale 5,3″ inča  je izrađen u IPS LCD tehnologiji. Rezolucija je 1440 x 2560 px. Zaštićen je Gorilla Glass 5 zaštitnim staklom koje ga čuva od ogrebotina i udaraca.

Lično i redakcijsko iskustvo s kamerom        

Šta da kažem za kameru? Postoje oni koji tvrde da,

[/one-third]
[one-third]

upoređujući je sa nekim kamerama u mnogo skupljim modelima, nije napravljen nikakav poseban iskorak, ali stvarnost je pokazala nešto sasvim drugo. Meni je ona prosto fenomenalna. Dovoljno je reći da su sočiva za kamere korišćene u Nokia 8 modelu urađena u saradnji sa nemačkom kompanijom Zeiss, sa kojom je HMD Global revitalizovao ugovor. Pravili smo sjane  fotografije na nekim press konferencijama i ponekad smo imali problem da utvrdimo sa kojim uređajem su slikane – fotoaparatom ili telefonom. Ako još dodamo i Nokia OZO audio tehnologiju koja omogućuje OZO 360° prostorni zvuk koji u kombinaciji sa 4K video snimcima pruža vrhunsko 360° audio snimanje, šta da se tu više kaže?!

Android Oreo

Nokia 8 je nedavno dobila i apdejt na Android 8.0, takozvani Oreo, koji je omogućio nove funkcionalnosti telefonu. Ako bismo ih sve nabrajali ovaj tekst ne bi skoro bio gotov, ali ono što je meni važno zbog posla koji obavljam je duže trajanje i brže punjenje baterije. Baterija od 3090 mAh/h je sasvim dovoljna čak i kada u radu istovremeno koristite više aplikacija.

I na kraju

Svaki korisnik se opredeljuje za odgovarajući uređaj po nekim svojim prioritetima. Lično, mobilni telefon koristim 90% za poslovanje, a na ostale aktivnosti kao što su zabava, gledanje zanimljivih video klipova i ostale zanimacije mi ostaje tek nekih desetak procenata. Prema tome, telefon koji zadovoljava moje potrebe nije preterano veliki, ali zato mora da bude čvrst odnosno kvalitetne izrade, mora da mi omogući rad sa više aplikacija istovremeno i da me ne drži na čekanju dok se neka aplikacija ne pokrene. Mora da ima jako dobru bateriju koja mi omogućuje rad duži od jedog dana i kameru sa kojom mogu da napravim solidne, oštre fotografije. Mora da ima dobar prijem signala, jer sam stalno u pokretu i dobar deo poslova obavljam kako u automobilu tako i u raznim prostorijama koje nisu moj matični ured. Uz sve to, ne sme da bude preterano skup, jer se u poslu uređaji češće menjaju nego oni koji služe za lične i kućne potrebe. Na sreću Nokia 8 pruža i više od toga.

Činjenica da je ista kompanija (Foxconn Technology) zadužena za hardverske specifikacije Apple telefona nameće zaključak da ovaj veliki, i za naše prilike preskupi svetski brend, dobija još jednog ozbiljnog konkurenta u liku Nokia pametnih telefona.

[/one-third]

Share.

Comments are closed.