Neprijatne činjenice o bitcoinima – skoro niko ih ne koristi

0

Olga Kharif, jedna od autora Bloomberg Newsa, u tekstu objavljenom poslednjeg dana maja ove godine ukazuje na činjenicu da bitcoin ima dugotrajan problem o kome u ovom trenutku malo ljudi priča zbog atmosfere obnovljenog uzbuđenja, nastale usled nedavnog skoka njegove vrednosti. A to je da skoro niko ne koristi najveću svetsku kriptovalutu za bilo šta drugo osim za špekulacije.

Podaci njujorške kompanije Chainalysis Inc., koja se bavi istraživanjem blockchaina, pokazuju da je u prva četiri meseca 2019. godine samo 1,3% ekonomskih transakcija dolazilo od trgovaca, što je malo promenjeno tokom ciklusa buma i pada u prethodne dve godine. 

Iako kompanije kao što je AT&T Inc sada dozvoljavaju klijentima da plaćaju kriptovalutama, problem je što mali broj špekulanata  želi da koristi coin za plaćanje bežičnih usluga, kada cena ove digitalne aktive može porasti još 50% za nekoliko nedelja. To je postalo glavna dilema sa kriptovalutom: bitcoiunu je potreban hip da bi osvojio masovnu privlačnost  kako bi bio smatran održivom elektronskom alternativom novcu, a razvio je kulturu “holdersa”,  koja zagovara akumulaciju umesto trošenja. 

Tvrdnju o ograničenoj upotrebi bitcoina autorka potkrepljuje navodima Kimberly Grauer, rukovodećeg ekonomiste u Chainalysisu, koja kaže da “berzanska trgovina nastavlja da bude dominantna ekonomska aktivnost bitcoina, što ukazuje da je najboji slučaj njihovog korišćenja i dalje špekulativan, a glavna upotreba za svakodnevnu kupovinu još uvek daleko od realnosti”…

Tekst u celosti možete da pročitate u virtuelnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply