Masovna pojava rada od kuće idealna prilika za hakere

0

Rad od kuće predstavlja novu stvarnost stotinama miliona Amerikanaca i njihovih kompanija. To znači da je veliki broj radnika za svojim kuhinjskim stolovima u mnogo osetljivijem sajber okruženju nego inače, a ima i puno dokaza da su negativci uzeli maha, upozorava se u tekstu objavljenom na Marketplace sajtu, koji potpisuje Scott Tong. Citirajući poznate autoritete u domenu sajber bezbednosti, autor ukazuje na to šta je sve ranjivo.

Loši momci se odlično pokazuju u razbijanju slabih Wi-Fi šifri u vašem domu. Pa čak i ako vam je laptop na kom radite bezbedan, delovi vaše kućne mreže nisu.

„Nezaštićeni i stari štampači. Možda postoje starije mašine koje su u potpunosti nezaštićene na istoj mreži“, naveo je Sam Curry iz kompanije Cybereason. „Postoje ruteri. Mnogi ruteri su izuzetno slabi i u potencijalnom su vlasništvu sajber kriminalaca ili ih isti mogu izuzetno lako pronaći.“

Jednom kada uđu u mrežu, hakeri mogu krenuti u lov na vaše bankovne lozinke. Takođe, oni mogu da prodaju vaše podatke ili da traže otkupninu za njih.

Oni će se takođe „ostrviti“ na vas ukoliko ne koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN) koja enkriptuje wireless podatke.

„I ako danas od kuće obavljate 64 stvari, vaše stražarenje je u padu kada je u pitanju kliktanje na sumnjive emailove“, ukazao je jedan od bezbednosnih problema Dave Baggett iz sajber security kompanije INKY.

„U paklu bi zaista trebalo da postoji posebno mesto za nekoga ko pošalje email poput: Ništa nam nije bitnije od toga da vi, naši zaposleni, budete bezbedni. Naravno, ovo nije zaista email od vašeg šefa, već prevara“, ističe Baggett.

Bezbednosne firme se susreću sa više zlonamernih aktivnosti

„Ovih dana je sve više lažnih web sajtova i scam emailova koji su u vezi sa korona virusom, kao što je, na primer, lokalna mapa koja pokazuje izloženost korona virusu, a zapravo to nije“, navodi Mark Ostrowski iz Check Point Security.

„Sada vidimo i kampanje naslovljene najnovijim virusom COVID 19. Tu ćemo ih viđati sve više i više“, rekao je Mark.

Ostrowski je posebno naglasio i da je 50% veća verovatnoća da će od svih novih domena registrovanih za nove web sajtove od ovog januara, oni sajtovi koji imaju ikakve veze sa korona virusom biti maliciozni od onih koji nemaju nikakve veze sa istim.

Share.

Leave A Reply