Kingston Technology: NVMe i DCP1000

0

[one-third-first]

Za samo nekoliko godina, SSD-ovi su veoma brzo postali dominantni na tržištu. Sada je vreme za novu generaciju SSD-ova za korporativno okruženje, što čini hard diskove dalekom prošlošću. SSD-ovi su naglo zamenili upotrebu hard diskova kada su u pitanju kućni korisnici, iako je ova tehnologija skuplja po gigabajtu prostora, benefiti koje SSD-ovi donose su veoma značajni. SSD-ovi su brži, tiši i energentski efikasniji nego njihovi mehanički prethodnici.

Kada su serveri u pitanju, SSD-ovi nisu doživeli istu revoluciju. Korporativno tržište postavlja zahteve koje tehnologije nemanjene kućnoj upotrebi ne mogu zadovoljiti. Ali sada, nova generacija SSD-ova je specifično razvijena za serversko okruženje. Ova generacija SSD-ova obećava da će prevazići ograničenja i da će ponuditi izvrsne performanse u kombinaciji sa konkurentnim cenama. Ovaj članak objašnjava kako nova generacija serverskih SSD-ova omogućava centrima za obradu podataka da podrže budući rast u oblastima kao što su veštačka inteligencija (AI), internet stvari (IoT) ili dostupnosti podataka u realnom vremenu.

Trendovi podataka

IDC-ova nedavna ‘Data Age 2025’ studija predviđa da će do 2025. količina podataka koja se generiše globalno biti povećana na 163 zetabajta (što je jednako 1.63 triliona gigabajta) što predstavlja oko 10 puta više nego u 2016. Studija ne samo da naznačava ogroman rast u količini podataka, već i promene uloge koju podaci igraju u našim životima. ‘Data Age 2025’ pominje sledećih pet glavnih trendova koji utiču na razvoj kvaliteta podataka:

1)    Podaci će biti sve kritičniji po naš svakodnevni život: prema IDC-ovim predviđanjima 20% generisanih podataka biće kritično i 10% veoma kritično po naš svakodnevni život.

2)    Konekcija digitalnih uređaja: embedovani sistemi i IoT igraće vitalnu ulogu u gotovo svakom segmentu našeg života, i predviđanja IDC-ja su da ćemo biti konektovani i u interakciji sa ovim uređajima u proseku  4,800 puta na dan.

[/one-third-first]
[one-third]

3)    Dostupnost podataka: podaci će sve više funkcionisati u relanom vremenu i pokretu što znači da će biti momentalno dostupni kada je to potrebno.

4)    Veštačka inteligencija kao potpuna i revolucionarna promena: količina generisanih podataka zahteva i omogućava nove tehnologije kao što su kognitivni sistemi (sistemi za procesurianje jezika i sistemi koji uče) i te podatke treba obraditi. Ovi sistemi će sami proizvoditi ogromne količine novih podataka radeći sa već postojećim podacima.

5)    Bezbednost: količina podataka koja je osetljiva, privatna ili se mora poverljivo čuvati će skočiti na oko 90% do 2025. godine, ali samo 50% tih podataka će biti sigurno.

Navedene promene zahtevaju značajne napretke u procesu obrade podataka, kao i u skladištenju podataka. Ovi tehnološki napreci kontinuirano unapređuju razvoj novih aplikacija, tehnologija i servisa.

Razvoj NAND flash tehnolohije, a zatim i SSD-ova se mogu smatrati kako važnim činiocem za procesurianje i čuvanje ogromnih količina podataka, kao i sistema koji omogućavaja dalji razvoj novih tehnologija.

SSD diskovi su prvobitno, a mnogi od njih od njih su i dalje, kreirani tako da poseduju standardni interfejs hard diska. Za rad u računarima oni su morali da iskoriste postojeće konektore koji su razvijeni za konvencijalne hard diskove, a oni su i izgledali kao klasični hard diskovi kako bi lakše bili prihvaćeni.

PCIe i NVMe: novi standard i njegovi benefiti

SATA interfejs koji se koristi kako bi se povezali hard diskovi i SSD-ovi na računar je limitirajući faktor performansi za SSD-ove. Ovo je zbog činjenice da može preneti maksimalno 600MB/s (SATA 3). Da biste u potpunosti iskoristili prednosti NAND čipova u SSD-ovima kao što su superiorne brzine, morao je biti kreiran novi interfejs.

PCI Express bus i tehnologije su omogućile da NVMe standard bude pokrenut, sa takvim performansama da iznenađuju korisnike koji koriste

[/one-third]
[one-third]

tradicionalni SATA interfejs. Ovaj novi standard omogućava transfer podataka i do 2000MB/s po liniji (PCIe Gen4). Koristeći maksimalno 16 linija, PCIe Gen 4 nudi brzine transfera i do 32,000MB/s. Ovaj novi interfejs postavlja standard kako se povezuju SSD-ovi i PCIe bus.

Pored mogućnosti da prenese 25x više podataka nego SATA, PCIe i NVMe dolaze sa mnogo više benefita kao što su superiorne brzine. Ovo je zbog toga što NVMe drajver šalje svoje komande mnogo brže nego AHCI drajver koji koristi SATA, komunicirajući direktno sa procesorom (a ne preko SATA kontrolora). Ovo znači da PCIe i NVMe omogućavaju organizacijama da rukuju sa ogromnim količinama podataka.

Postoje i dodatni benefiti korišćenja NVMe konfiguracija u serverskom okruženju. U suštini konfiguracija koja koristi jedan NVMe SSD može zameniti 10 do 12 SATA SSD-ova zajedno sa kontroler karticama, što dovodi do smanjenja od 80% kada je u pitanju količina delova, što znači da su potrebe hardvera manje. Na primer, na farmi servera gde je stotine hiljada rekova smešteno, smanjenje ove veličine čini veoma veliku razliku, što rezultira sa smanjenim administrativnim naporima, smanjenjem potrošnje energije za 70% u poređenju sa SATA SSD-ovima, kao i sa manjim zahtevima za hlađenje, što doprinosi daljoj redukciji ukupnih troškova održavanja.

Kingstonova NVMe rešenja

Kompanija Kingston Technology investirala je dosta u razvoj proizvoda i inovacije kako bi podržali rast u ovoj oblast, a takođe je ušla i u partnerstvo sa kompanijom Liqid, startapom kada je u pitanju industrija data centara. Korišćenjem ekspertize kompanije Liqid u PCIe oblasti i Kingstonovog iskustva u NAND tehnologijama, zajedničkim silama su razvili DCP1000, jedan on najbržih SSD rešenja na tržištu data centara. DCP1000 je rešenje visokih performansi i kapaciteta koje omogućava data centrima da dosegnu prethodno opisane napredne performanse koje su potrebne za aplikacije kao što su veštačka inteligencija, virtualna realnost, ili IoT. Za data centre, ovo znači da mogu raditi više sa manje hardvera koristeći Kingstonovo i Liquidovo NVMe rešenje u obliku DCP1000.

[/one-third]

Share.

Comments are closed.