Infosec 2016 u Tesliću

0

Kongresna sala “Sava” hotela „Kardial“ u Tesliću bila je premala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju konferenciji Infosec 2016 kompanije TeleGroup, održanoj 24. novembra. Ogromno interesovanje svakako je još jedna potvrda izuzetnog značaja ovog IT security događaja, na kome su prisutni imali priliku da se upoznaju sa najvećim izazovima kada je reč o IT bezbednosti, ali i rešenjima koja nude vodeće svetske kompanije kao što su Cisco Systems, Trend Micro, Gigamon, Entrast Datacard, CybrArk i CheckPoint.  

Izveštava: Vesna Kovačević

panel

Panel diskusija je otvorila mnoga pitanja o regionalnoj IT bezbednosti

nena-i-aleksandar

Nena Dabić i Aleksandar Gligorijević

Ipak, u centru pažnje konferencije bilo je stanje informacione bezbednosti u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na nove evropske regulative u ovoj oblasti. Već na samom početku, nakon svečanog otvaranja, pregled trenutne situacije  dali su Ismet Mehanović, šef odseka za glavni registar i informatiku u okviru Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, i Kenan Duraković, generalni direktor za informatičku infrastrukturu u okviru Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore. Nešto kasnije na ovu temu otvorena je panel diskusija u sali “Bosna”, a ovim specijalnim gostima kao panelisti  pridružili su se i predstavnici kompanija Cisco, Trend Micro i TeleGroup. Tako je konferencija od jednog trenutka imala dva paralelna toka, pa su prisutni, nakon što su ih  Aleksandar Gligorijević i Nena Dabić, Account Manageri TeleGroupa, upoznali sa najnovijim IT security trendovima i budućim izazovima, imali izbor da prate prezentacije TeleGroupovih parnera na kojima su prikazana neka od najsavremenijih rešenja za zaštitu podataka, mreža i aplikacija u digitalnom dobu ili da prisustvuju diskusiji o bezbednosti podataka u kontekstu sveprisutne digitalizacije i sve sofisticiranijih sajber pretnji koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva. Živa diskusija i činjenica da je vreme predviđeno za panel bilo prekratko da sva pitanja dobiju odgovore potvrda su značaja izabrane teme, ali i očigledne potrebe da se razmenjuju iskustva i mišljenja na regionalnom nivou kada se radi o adekvatnom odgovoru na sajber napade koji odavno ne poznaju geografske i administrativne granice.

publika

Sadržajne prezentacije Dragana Novakovića iz kompanije Cisco Systems, Albina Peniča iz Trend Mikra, Mihaila Švarckopfa iz Gigamona, Irme Vasiliuskaite iz Entrast Datacarda i Antona Fridrika iz CyberArka, tehnička radionica o zaštiti virtuelizovanih datacentara i zaštiti od ziro day malvera koju su održali stručnjaci CheckPointa i upriličena panel diskusija zaista su bile edukativne, čineći očiglednom potrebu podizanja regionalne informacione bezbednosti.

dali-dragan-albin

Dalibor Ratković Telegroup, Dragan Novaković Cisco, Albin Penič Trend Micro

anton-michaell-ivan

Anton Fridrikh Cyber Ark, Michael Schwarzkopf Gigamon, Ivan Štrbac Checpoint

Ako je TeleGroup sebi postavio za cilj da Infosec konferencijama “podrži napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbednosti kao najznačajnijem resursu svake države”, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, onda je ova, šesta po redu, Infosec konferencija u Bosni i Hercegovini zaista bila na nivou zadatka, otišavši čak i korak dalje naglašavanjem potrebe uporednog uvođenja pravne regulative i sistemskih mehanizama zaštite od sajber kriminala.

irma-marija

Irma Vasiliauskaite, Marija Vujinović Telegroup

 

hotel-kardial

Hotel Kardial, Banja Vrućica, Teslić

Napomena: Video izveštaj će biti postavljen uskoro!

 

Share.

Comments are closed.