IDC Adriatic Security Sammit 2018

0

Svečana sala hotela “Hilton” u Beogradu bila je premala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju Adriatic Security Sammitu 2018 kompanije IDC, održanom 16. i 17. aprila. Agenda posvećena sigurnosnim pitanjima sa kojima se suočavaju savremene kompanije i društvo u celosti privukla je impozantan broj posetilaca.

Nakon uvodne reči Zorane Jurić, regionalne menadžerke za Adrijatik regiju u IDC-u, govor dobrodošlice održala je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ističući važnost bezbednosti za digitalnu transformaciju. Kanstatujući da je tehnološki razvoj u punom jeku i da će on doneti brojne bezbednosne izazove, državna sekretarka je naglasila da je Srbija svesna rizika i spremna na ove izazove.

Tatjana Matić, Minstarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Njegova ekselencija Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u svom obraćanju prisutnima takođe je istakao značaj sajber bezbednosti i regulacije. Uočavajući uticaj koji savremene tehnologije imaju na svakodnevni život, on je naglasio potrebu zaštite na svim nivoima, od nacionalne bezbednosti do zaštite pojedinca i podsetio da bezbednost zahteva široko partnerstvo javnog i privatnog sektora.

Prisutni su sa posebnom pažnjom saslušali keynote predavanje koje je održao Mark Čajld (Mark Child), IDC-jev Research Manager za Software, za region Centralne i istočne Evrope. On je dao pregled trenutnog stanja u pogledu sajber bezbednosti,  uz detaljan osvrt na fundamentalne zahteve za uspešno digitalno poslovanje, čiji su glavni stubovi infrastruktura i njena bezbednost i usvajanje sigurnog clouda. Minimiziranje incidenata i optimizovanje odgovora logični su ciljevi sekjuritija, ali ključno je da se sigurnost inkorporira od samog početka, od dizajniranja i razvoja i da se planira za SecDevOps, kao i da usvajanje clouda bude strateško i bezbedno, rezime je vrlo sadržajnog izlaganja Marka Čajlda.

Nakon ovog uvodnog usledila su jednako edukativna predavanja vrsnih stručnjaka i sadržajne panel diskusije, a domaćin se pobrinuo da bude dovoljno vremena i za razgovore „jedan na jedan”.

Konferenciju su podržali brojni partneri: od IBM-a i Qualys-a, preko kompanija Sophos, INFIGO, F5, Entrust Datacard, Komdigit, Atos i Kaspersky, do SIQ-a i Telegroupa.

Dino Novak, F5

Dejan Trop, Veracomp Slovenija

Nebojša Stankić, Sophos

Diana Gligorijević, TeleGroup

Ako je IDC-u kao organizatoru cilj bio da omogući učesnicima ovog skupa da prošire vidike i razmene mišljenja o savremenim bezbednosnim izazovima, te da vide gde se nalaze u odnosu na druge, može se reći da je potpuno uspeo u tome. A prisutni su sigurno kao pouku poneli saznanje da „reaktivna bezbednost nije bezbednost“ i da „samo bezbednost postignuta dizajnom može osigurati uspeh njihovog digitalnog poslovanja“.

Share.

Comments are closed.