Dobrodošli na drugi Smart City Festival od 19-21. oktobra u Beogradu

0

Ovog oktobra imate priliku da razgovarate sa stručnjacima za urbane inovacije i pametne gradove iz 10 zemalja sveta. Drugi međunarodni Smart City Festival održava se od 19-21. oktobra u Domu omladine Beograda.

Smart City Festival 2018 (#SCF2018)  je projekat Smart City Education Inicijative i Friedrich Naumann fondacije za slobodu koji pruža konkretna znanja u oblasti urbanih inovacija i pametnih gradova zajednici u Beogradu, Srbiji i regionu.

Publika festivala imaće priliku da upozna preko 80 vodećih aktera na polju urbanog razvoja,

tehnologije, politike, akademije i biznisa koji oblikuju način funkcionisanja modernih gradova.

Najbolje prakse na polju pametnih gradova predstaviće stručnjaci iz Beča, Praga, Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Berlina, Trikale, Tel Aviva, Johanesburga, Meksiko Sitija, Londona, ali i iz više lokalnih zajednica u Srbiji.

Partneri Smart City Festivala za 2018. godinu su sledeće kompanije: MT:S, Tele2 IoT, CocaCola, SerbianTech, Sava events, Spicefactory, WolkAbout.

Ovaj jedinstven program u regionu podržao je Grad Beograd, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, Ambasada Izraela u Srbiji, kao i preko 60 organizacija civilnog društva.

Organizatori najavljuju bogat festivalski program – preko 50 sati predavanja, radionica i umrežavanja, kao i da će preko 2000 posetilaca iz oblasti urbanih inovacija i digitalne transformacije proći kroz Dom omladine Beograda tokom tri dana trajanja festivala.

Učešće na svim programima festivala je besplatno, ali je neophodno da se prijavite ovde i osigurate sebi mesto za sesije kojima ćete prisustvovati.

Konferencijski program tematski je podeljen tako da se u petak 19. oktobra najviše govori o pametnim gradovima iz ugla institucija države i lokalnih samouprava, ali i primerima dobre međunarodne saradnje.

U subotu, 20. oktobra, saznaćemo više o smart cities trendovima iz ugla privrede. Vodeće tehnološke i telekomunikacione kompanije iz regiona će objasniti kako biznis korisnici, ali i obični građani mogu iskoristiti trendove u digitalizaciji, IoT tehnologije i 5G mrežu za napredak svojih biznisa i timova.

Samo neki od predavača čije ćemo iskustvo moći da čujemo iz prve ruke jesu: Dominik Vajs, čelnik Agencije za pametne gradove grada Beča; gradonačelnik grčkog grada Tríkala gospodin Dimitris Papastergiou; Marko Antonio Martinez, glavni savetnik za urbane inovacije u Senatu Meksika; Džon Zhang, generalni sekreta Međunarodne mreže za transfer tehnologija iz Kine; Dr. Jens Libe ispred Nemačke akademije za urbani razvoj i prostorno planiranje.

Takođe, organizatori su i ove godine mislili na najmlađe posetioce. U nedelju, 21. oktobra, eksperti i publika razgovaraće o temama od značaja za zajednicu i porodice: kako upravljati bezbednošću podataka u eri pametnih gradova; kako da omogućimo veću prisutnost žena u smart city kompanijama, kako da obezbedimo najmlađima obrazovanje koje će ih pripremiti da se uspešno bave poslovima budućnosti: programiranjem, robotikom, dizajnom, bioinformatikom i sl.

Besplatno mesto na Smart City Festivalu 2018. možete osigurati registracijom na sajtu događaja. Već vlada veliko interesovanje i broj mesta je ograničen, pa će gosti biti blagovremeno obavešteni da li je njihova prijava prihvaćena.

Share.

Comments are closed.