Cee Cee Summer – Beograd 2017 – mesto gde se sklapaju poslovi

0

Kada se na jednom mestu okupi toliko predstavnika voice i data operatera, distributera opreme i sistem integratora iz celog sveta onda se na takvom skupu napravi mnoštvo sastanaka, uspostave se brojne veze, razmene iskustva i dogovare konkretni poslovi.

 Tako je bilo i na ovom, četvrtom po redu okupljanju operatera telekomunikacionih servisa CEE CEE SUMMER, najznačajnijem u regionu, koji je održan 8. i 9 juna u Beogradu u organizaciji Kompanije SAT-TRAKT. Na ovom jedinstvenom događaju prisustvovalo je preko 300 predstavnika kompanija iz celog sveta, koje se bave prenosom podataka i telefonijom.

Ovaj nesvakidašnji skup operatera teleomunikacionih servisa otvorili su, između ostalih, pozdravnim izlaganjem, Miroslav Iković predstavnik kompanije Sat-Trakt i Zoran Perović direktor SOX-a (Serbian Open eXchange), jedinstvene otvorene platforme za saradnju operatera i kontent provajdera.  CEE CEE SUMMER skup su podržali brojni sponzori među kojima su i Telenor, mts, Akton, SOX, Telekom Austria Group, Linx Telekom, Telekom Slovenije i drugi.

„CEE CEE SUMMER je predstavljao sjajnu priliku da se na jednom mestu okupi specifična grupa ljudi koja se bavi telekomunikacionim biznisom. To su pre svega ljudi  kojima nije dovoljno da učestvuju na  predavanjima i prezentacijama, već žele mesto i priliku da sklapaju poslove.

Na panel diskusiji pod nazivom “Regionalna telekom scena pre i posle ulaska u EEA –  Evropsku ekonomsku zonu / Iskustva i očekivanja“ se raspravljalo o iskustvima zemalja u regionu pri prilagođavanju lokalnog zakonodavstva evropskim pravilima i o značaju saradnje  zemalja u regionu. Ocenjeno je da saradnja može da bude unapređena, da treba koristiti zajedničku infrastrukturu, kako bi se poboljšala usluga krajnjim korisnicima.

Panelisti na diskusiji su bili predstavnici Regulatornih agencija Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici najvećih operatera u regionu:  Vladica Tintor, RATEL, Mario Weber, HAKOM, Predrag Kovač, RAK, Milutin Nikolić, Telekom Srbija, Branko Mitrović, Telenor, Ljubica Draškić, Linx Telecom, Zoran Korečić, Iskon Internet, Senad Kulenović, Cotrugli Business School and H1 Telekom, Miroslav Iković, SAT-TRAKT.

Učesnici su bili veoma raspoloženi za razgovor a ovom prilikom je diskutovano o nekoliko ključnih pitanja vezanih za regionalnu saradnju i iznesena su i iskustva učesnika koji se već nalaze u Evropskoj Uniji, posebno o pitanjima koja se odnose na smanjenje cena u roamingu. Tako su pretstavnici iz Hrvatske naglasili da bi cene u romingu mogle da budu niže ali da je to stvar dogovora među operaterima. Potencirano je da bi sa većim smanjenjem cena u romingu moglo da dođe do pada kvaliteta usluga ili da bi ono moglo kao posledicu da ima povećanja cena u nacionalnom saobraćaju.

Nasuprot tome zemlje koje nisu članice EU, potpisnice regionalnog sporazuma o smanjenju cena u romingu su po rečima predstavnika BiH i mts-a doživele značajno povećanje saobraćaja među korisnicima dražava potpisnika ovog sporazuma.

Razgovaralo se i o izazovima koji nas čekaju kada je u pitanju usklađivanje regulativa prilikom pristupanja zemljama EU. Direktor RATEL-a, Vladica Tintor je istakao da su tu najveći izazovi dalji razvoj broadbenda u Srbiji i primena regulative na nivou evropske unije. Međutim, naveo je, naša zemlja, kao kandidat za pristupanje EU,  već nekoliko godina učestvuje radu evropskog udruženja regulatora i ima veoma korisno iskustvo iz te oblasti.

Kada je u pitanju neutrlnost i otvorenost interneta pojavljuje se veliki problem nelegalne konkurencije u oblasti OTT servisa. Provajderi ovih servisa koriste infrastrukturu operatera za emitovanje i monetizaciju, dok od toga operateri nemaju skoro ništa. Tako, na primer tržište SMS usluga operaterima predstavlja konstantan gubitak jer na tom polju dominiraju kompanije koje su izgradile svoje sisteme zasnovane na komunikaciji preko interneta koji su većinom besplatni. Predstavnici hrvaskih operatora ističu nedostatak javnih servisa koji zahtevaju veliku propustnost interneta i očekuju da država napravi iskorak koji će omogućiti javne servise ne samo za OTT usluge nego i za razvoj ukupne digitalne ekonmije.

Ovogodišnjem CEE CEE SUMMER-u prisustvuju predstavnici više od 80 kompanija iz 30 zemalja, svi veliki domaći i regionalni operateri koji imaju priliku da afirmišu potencijale ovog dela Evrope predstavnicima najvećih internacionalnih  kompanija.

Na CEE CEE SUMMER-u, između ostalih,su učestvovali Telenor, Telekom Srbija, SBB, Orion, Deutsche Telekom, SOX, Tata Communications, TeliaSonera, UPC, Telekom Austria Group, Akton, LinxTelecom, Interoute, HurricaneElectric i mnogi drugi

„SAT-TRAKT je prepoznao potrebe operatera za ovakvim specijalizovanim okupljanjem u regionu i već tradicionalno uspeva da animira veliki broj učesnika. Beogradski CEE CEE SUMMER  je odlično pozicioniran i posećen u odnosu na slične poslovne događaje u regionu i šire.” Istakao je Miroslav Iković, predstavnik SAT-TRAKT-a.

Share.

Comments are closed.