Canon pušta u prodaju četiri nova RF objektiva – proširujući mogućnosti ove linije proizvoda na super-telefoto fotografiju – plus dva RF ekstendera

0

Uz predstavljanje modela EOS R5 i EOS R6 – dva fotoaparata koji iznova osmišljavaju fotoaparate bez ogledala i koji se priključuju Canon-ovom revolucionarnom EOS R sistemu – Canon Europe otkriva četiri nova RF objektiva i dva RF ekstendera. Novi objektivi donose telefoto mogućnosti inovativnoj RF liniji proizvoda kao i dodatne kreativne mogućnosti portretne i makrofotografije za profesionalce i entuzijaste.

Ističući Canon-ovu stalnu posvećenost EOS R sistemu i RF nosaču objektiva, današnji dodaci, kao i ostatak RF linije proizvoda, iskorišćavaju prednosti ovog sistema – omogućavajući fotografima da dožive nove nivoe kvaliteta, performansi i kreativnosti.

RF liniji proizvoda se pridružuju:

 • RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM – kompaktni i svestrani telefoto zum objektiv L-serije sa velikim rasponom žižne daljine, neverovatnim kvalitetom slike, IS-om u 5 koraka, brzim Dual Nano USM-ovima, zaptivanjem protiv vremenskih prilika i prstenom za kontrolu objektiva (Lens Control Ring) za unapređeno korišćenje.
 • RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM –  najlakši na svetu autofokusni objektivi koji obuhvataju žižnu daljinu od 600 mm odnosno 800 mm. Zahvaljujući super-telefoto žižnim daljinama, potpunom auto fokusu i sposobnosti stabilizacije slike, entuzijasti mogu da snimaju neverovatno oštre i lepe slike iz daljine. Upareni sa novim RF ekstenderima – EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x – objektivi mogu da postignu neverovatnih 1200 mm (RF 600mm F11 IS STM) i ekstremnih 1600 mm (RF 800mm F11 IS STM) optičke žižne daljine. To entuzijastima omogućava još veću fleksibilnost i kreativne mogućnosti, istovremeno zadržavajući AF. Takve funkcije ih čine savršenim izborom za širok spektar snimanja slika – od divljih životinja do avijacije, pa čak i fotografije Meseca.  
 • RF 85mm F2 MACRO IS STM – objektiv bez kojeg se ne može za entuzijaste koji ulaze u svet EOS R sistema i koji žele da zabeleže zadivljujuće portrete i bogate detalje iz blizine. Ističući vrednosti EOS R sistema, ovaj portretni objektiv širokog otvora blende pruža stabilizaciju slike (Image Stabilization – IS) u 5 koraka (ili 8 koraka kada se koristi EOS R5/EOS R6) i makro mogućnosti – dve jedinstvene funkcije koje ga izdvajaju i koje ne mogu da se nađu u konkurentskim objektivima ovog tipa na tržištu.
 • EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x – dva izdržljiva ekstendera visokih performansi sa redizajniranom optikom, kreirana da prošire mogućnosti danas predstavljenih RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM. Oba ekstendera omogućavaju profesionalcima da pomere granice žižnih daljina na kompatibilnim objektivima, istovremeno održavajući prednosti kvaliteta slike i brzine karakteristične za RF nosač objektiva.

RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM – kompaktan i svestran telefoto zum

Predvodeći liniju RF telefoto zum objektiva L-serije, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM savršen je za entuzijaste i profesionalce koji snimaju sport, divlje životinje i avijaciju, kojima je potreban pouzdan, izdržljiv i kompaktan objektiv. Za one koji žele da odu izvan opsega od 100-500 mm žižne daljine, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM je kompatibilan sa novim ekstenderima EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x – pružajući fotografima čak još veći opseg i kreativnu slobodu.

Zahvaljujući jednom Super UD sočivu i šest UD sočiva, ovaj objektiv efikasno suzbija hromatske aberacije i duhove/odbljeske u okviru celokupnog opsega zuma kako bi se postigao kvalitet slike visoke rezolucije i visokog kontrasta iz maksimalnog otvora blende. Pored toga, zbog toga što ima IS u 5 koraka ili 6 koraka kada se koristi sa aparatom EOS R5 i EOS R6, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM postiže poboljšane slike bez podrhtavanja – za snimanje iz ruke pri dugim žižnim daljinama ili pri korišćenju sporijih brzina zatvarača. 

Zbog ugrađene Dual Nano USM AF tehnologije motora, ovaj telefoto zum objektiv može da se pohvali tihim, preciznim i veoma brzim autofokusiranjem – za snimanje divljih životinja i za neprekinuto snimanje filmova. Štaviše, Canon-ov inovativni sistem plivajućeg fokusiranja omogućava unapređeno blisko fokusiranje sve do 0,9 m.

Kao što je uobičajeno za RF objektive, RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM na cevi ima prsten za kontrolu objektiva (Lens Control Ring) koji može da se programira, što fotografima omogućava da menjaju postavke bez skidanja oka sa tražila.  Zum prsten koji ima podesivu obrtnu silu omogućava da se akcija zumiranja učini bržom ili opuštenijom kako bi odgovarala potrebama fotografa – što je savršeno za one koji su u pokretu. Zato što je ovo objektiv L-serije, on takođe ima Canon-ovo poznato zaptivanje od vremenskih elemenata što omogućava da se objektiv koristi u svim uslovima.

RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM – impresivno lagani super-telefoto objektivi

Kao izuzetno pristupačan i lagan izbor za fotograf entuzijaste, RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM su objektivi novog koncepta koji pružaju super-telefoto žižne daljine – omogućavajući fotografima da zabeleže udaljene subjekte uz zadivljujuće detalje. Zahvaljujući minimalnoj razdaljini fokusiranja od 4,5 m (RF 600mm F11 IS STM) i 6 m (RF 800mm F11 IS STM) entuzijasti mogu da se približe subjektu, istovremeno održavajući odličan fokus. Sposobnost objektiva da zabeleži akciju iz daljine uz AF i IS mogućnosti proširuje se kada se koriste uz ekstendere EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x. Uz takve ekstendere moguće je postići niz impresivnih žižnih daljina – a najveća je 1600 mm kada se RF 800mm F11 IS STM koristi sa ekstenderom EXTENDER RF 2x.

Oba objektiva su opremljena optičkim stabilizatorom slike, a takođe podržavaju Dual Pixel CMOS AF kada su upareni sa fotoaparatom bez ogledala Canon EOS R sistema. Takva kombinacija funkcija omogućava ovim super-telefoto objektivima da pruže savršeno oštre slike – čak i prilikom snimanja bez tripoda ili monopoda – pošto se zamućivanje zbog pokreta koje izaziva podrhtavanje kamere drastično smanjuje.

Lagani i kompaktni, ovi objektivi sjajni su primeri mogućnosti Canon-ovog RF nosača objektiva. Korišćenjem difraktivne optike u kombinaciji sa RF nosačem objektiva i fiksiranim f/11 otvorom blende, oba objektiva ističu Canon-ovu izvrsnost u inovaciji optičke tehnologije. S obzirom da su potpuno iznova osmišljeni i redizajnirani, oba objektiva znatno su manja i lakša u poređenju sa postojećim EF super telefoto objektivima. Opremljeni strukturom cevi koja se uvlači, objektivi se produžavaju prilikom upotrebe i jednostavno se uvlače kako bi bili zgodno spakovani – što je savršeno za putujuće fotografe koji imaju minimalan prostor u torbi sa opremom.

Zato što ih krasi STM tehnologija, oba objektiva pružaju izuzetno tiho i savršeno glatko fokusiranje – što je savršeno za snimanje video zapisa, pošto je radna buka objektiva svedena na minimum. Proširujući lakoću korišćenja, prsten za kontrolu objektiva (Lens Control Ring) na oba modela RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM entuzijastima pruža direktnu i brzu kontrolu nad postavkom parametara Tv/kompenzacija ekspozicije/ISO/AF x. Fiksirani otvor blende ovih objektiva takođe pruža savršeno kružni boke, a njihova velika žižna daljina omogućava fotografima da dovoljno zamute pozadinu kada fotografišu subjekte u daljini – što je savršena osobina za portrete životinja, jer se subjekti više ističu.

RF 85mm F2 MACRO IS STM – savršeni portreti

Za entuzijaste portretne fotografe, zahvaljujući svojoj 85-milimetarskoj žižnoj daljini, lagani RF 85mm F2 MACRO IS STM savršen je za beleženje zadivljujućih snimaka sa privlačnom perspektivom i mekom pozadinom. Kombinovanjem f/2 otvora blende sa punim kadrom pruža plitku dubinsku oštrinu što daje odlične rezultate – čak i uslovima slabog svetla.

RF 85mm F2 MACRO IS STM pruža IS u 5 koraka (ili 8 koraka kada se koristi EOS R5/EOS R6) i omogućava entuzijastima da zabeleže subjekte pri impresivnih 50% prave veličine zahvaljujući svojoj mogućnosti 1:2 makro snimanja. Obe funkcije, koje ne postoje u drugim konkurentskim modelima, entuzijastima pružaju neverovatan kvalitet slika i video zapisa i vrhunsku svestranost. Zahvaljujući STM autofokusu, RF 85mm F2 MACRO IS STM takođe postiže brz i gladak fokus, kako na fotografijama tako i u video zapisima – što ga čini savršenim izborom za entuzijaste koji ulaze u svet fotoaparat bez ogledala i koji žele da zabeleže kvalitetan video, kao i da prave zadivljujuće slike.

EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x – slike bez kompromisa koje dosežu dalje

EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x namenjeni su fotografima novinarima, fotografima prirode i sportskim fotografima koji žele da snime subjekte na velikim razdaljinama. Pouzdani i izdržljivi, ovi ekstenderi odgovaraju performansama Canon-ovih RF objektiva i, kada se koriste sa kompatibilnim objektivima, pružaju slike beskompromisnog kvaliteta. 

Oba ekstendera koriste napredno staklo visokog prelamanja i niske disperzije kako bi kontrolisali zakrivljenost polja i hromatsku aberaciju uvećanja radi dobijanja najvišeg mogućeg kvaliteta slike. Oni takođe imaju optimizovan premaz sočiva i troslojno kombinovano sočivo radi smanjivanja duhova. Dodatno omogućavajući superiornu optičku izvrsnost, ekstenderi mogu da se pohvale premazom za toplotnu zaštitu radi smanjenja pogoršanja performansi pri visokim temperaturama i pružaju zaptivanje od vremenskih uslova kada se koriste sa kompatibilnim RF objektivom L-serije. Pored toga, kada se koristi sa objektivom RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM, opseg zuma je ograničen na 300 do 500 mm kada je ekstender povezan, kako bi se sprečilo da zadnji elementi objektiva udare u elemente ekstendera.

RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM ključne karakteristike:

 • 100-500 mm opseg zuma
 • Jedno Super UD sočivo i šest UD sočiva
 • IS sa 5 koraka (CIPA standard)
 • Dual Nano USM
 • Podesiv prsten za kontrolu objektiva
 • Zaptivanje protiv vremenskih uslova L-serije
 • Kompatibilan sa ekstenderom EXTENDER RF 1.4x / EXTENDER RF 2x (upotrebljive žižne daljine od 300 do 500 mm)

RF 600mm F11 IS STM i RF 800mm F11 IS STM ključne karakteristike:

 • 600 mm (RF 600mm F11 IS STM) i 800 mm (RF 800mm F11 IS STM) žižna daljina
 • Stabilizacija slike (Image Stabilization – IS) do (RF 600mm F11 IS STM: 5 koraka, RF 800mm F11 IS STM: 4 koraka)
 • Tehnologija STM autofokusa
 • Lagani (RF 600mm F11 IS STM: oko 930 g i RF 800mm F11 IS STM: oko 1.260 g)
 • Kompaktni – opremljeni strukturom cevi koja se produžava prilikom upotrebe i skuplja se kada se skladišti
 • Prsten za kontrolu objektiva (Lens Control Ring) – pruža direktnu kontrolu nad postavkama Tv/kompenzacija ekspozicije/ISO
 • F11 otvor blende sa IS-om i sa punim AF-om kada su upareni sa Canon EOS R fotoaparatom

RF 85mm F2 MACRO IS STM ključne karakteristike:

 • 85 mm žižna daljina
 • f/2 maksimalni otvor blende
 • Lagan, težine 500 g
 • Tehnologija STM autofokusa
 • IS sa do 5 koraka (CIPA standard)
 • 1:2 makro mogućnosti

EXTENDER RF 1.4x i EXTENDER RF 2x ključne karakteristike:

 • Napredno staklo visokog prelamanja i niske disperzije
 • Premaz sočiva i troslojno kombinovano sočivo radi smanjivanja duhova.
 • Premaz za toplotnu zaštitu
 • Otpornost na vibracione udare, prašinu i vodu

Share.

Leave A Reply