Canon predstavlja novi fotoaparat punog formata i liniju objektiva kao delove revolucionarnog novog sistema EOS R

0

[one-third-first]

Canon, svetski vodeća kompanija u grafičkim rešenjima, danas predstavlja nadgradnju svoje legendarne i beskompromisne linije fotoaparata punog kadra predstavljanjem nove linije EOS R i prvog fotoaparata s inovativnim RF nosačem. Novi model ima najbrži automatski fokus na svetu i globalno je prvi fotoaparat s mogućnošću fokusiranja pri slabom osvetljenju do -6EV. Zbog toga je savršen izbor za korisnike koji od svake fotografije očekuju profesionalne rezultate. Sasvim nova linija RF objektiva zasniva se na Canonovoj stručnosti i tradiciji u oblasti optike, dok prateća dodatna oprema korisnicima nudi kreativne mogućnosti i prilike za prilagođavanje veće nego ikad ranije.

EOS R

Konstruisan od nule, revolucionarni sistem EOS R predstavlja sasvim novi nivo inovacija, omogućujući bogatije rezultate uz nenadmašan nivo oštrine i detalja. EOS R je prvi fotoaparat s nosačem za RF objektive s 12-pinskim priključkom, udaljenosti bajoneta od senzora od 20 mm (flange back distance) i širokim prečnikom bajoneta od 54 mm, što omogućava još veću fleksibilnost u dizajnu objektiva.

Zahvaljujući kombinaciji RF objektiva visokih performansi, 35mm CMOS senzora punog formata s efektivno oko 30,3 miliona piksela i najnovijeg procesora slike DIGIC 8, EOS R dosledno omogućava stvaranje fotografija visokog kvaliteta. Digital Lens Optimizer (digitalna optimizacija objektiva), koji ispravlja karakteristike poput aberacija objektiva, koristi moć RF objektiva za slanje podataka o korekcijama telu fotoaparata čime smanjuje uticaj na brzinu kontinuiranog snimanja.

EOS R krasi automatsko fokusiranje od samo 0,05 sekundi koje je najbrže na svetu i sposobnost brzog i preciznog snimanja objekata u pokretu uz kontinuirano snimanje brzinom od 8 fotografija u sekundi (fiksno automatsko fokusiranje) i 5 fotografija u sekundi uz praćenje automatskim fokusiranjem, pa je korišćenje ovog uređaja uvek pouzdano. EOS R ima automatsko fokusiranje dodirom i povlačenjem (tzv. „Touch and Drag AF“) koje omogućava intuitivan izbor između ponuđenih impresivnih 5655 položaja automatskog fokusa – više od bilo kojeg drugog fotoaparata u klasi.

Kao prvi fotoaparat na svetu koji pruža mogućnost fokusiranja u uslovima slabog osvetljenja do -6 EV, EOS R je optimizovan za snimanje u ovakvim okolnostima zahvaljujući naprednom elektronskom tražilu (EVF-u) sa 3,69 miliona tačaka, koje nudi stopostotnu pokrivenost scene i omogućava da objekti budu prikazani u vernim bojama čak i u skoro totalnom mraku.

EOS R ima i funkciju potpuno tihog snimanja i tako omogućava diskreciju čak i u najintimnijim okruženjima snimanja, pa je savršen za fotonovinare i fotografisanja venčanja.

EOS R je odličan i kao alatka za snimanje filmova jer nudi zadivljujuće 4K video zapise s potpunom kontrolom zvuka, ekranom koji može da se okreće pod raznim uglovima i ručnim izoštravanjem kontrasta pri fokusiranju. Uz to, snimatelji mogu da prebacuju izlazne sadržaje u 10 bita preko HDMI-ja, dok im Canon Log omogućava snimanje sadržaja uz neutralan kontrast sa do 12 koraka dinamičnog raspona pri osetljivosti ISO 400. Sve ovo omogućava postprodukcijsko podešavanje tako da se izdvoje i najsuptilnije nijanse boje, kako jarko osvetljeni detalji tako i oni u senci.

Skoro svaka kontrola na telu EOS može da se podešava, što korisnicima platforme EOS donosi nov nivo personalizacije, pritom pružajući izuzetnu

[/one-third-first]
[one-third]

lakoću rukovanja. Poznata, a pritom i dodatno unapređena ergonomija sistema EOS i lako rukovanje – uključujući robusno telo od legure magnezijuma otporno na nepovoljne vremenske uslove – omogućuju korisnicima dugotrajno snimanje uz ugodno držanje u ruci i intuitivan raspored kontrola. EOS R je prva Canonova linija fotoaparata s prilagodljivom višefunkcijskom trakom koja može da se prilagodi prevlačenjem ili dodirom za izbor omiljenih postavki kao što je ISO. Tu je i uvek uključen Bluetooth namenjen korisnicima u pokretu, a koji omogućava uparivanje aparata EOS R s pametnim telefonom i zapisivanje GPS podataka na slikama. Daljinsko okidanje putem aplikacije Canon Camera Connect omogućava dodatnu kreativnost i slobodu u snimanju.

Nova karakteristika svih RF objektiva biće prilagodljivi kontrolni prsten kojim korisnici mogu da menjaju otvor blende, brzinu okidača, ISO ili kompenzaciju ekspozicije. To znači da nema potrebe za skidanjem pogleda s kadra i rizikovati gubitak koncentracije, a sve to prati intuitivna ergonomičnost koja garantuje prirodnije iskustvo snimanja.

Revolucionarna optika

RF bajonet za objektive donosi radikalno nov optički dizajn – udaljenost bajoneta od senzora od 20 mm (flange back distance) i širok prečnik bajoneta od 54 mm omogućili su Canonovim inženjerima da osmisle nove objektive koji ranije nisu bili mogući. Objektivi ostaju okosnica sistema EOS, a Canon danas predstavlja i četiri nova objektiva EOS R, koji proširuju mogućnosti u službi optičke izuzetnosti. Postavljajući nove standarde kvaliteta i brzine, RF 50mm f/1.2L USM izuzetno je brz 50-milimetarski f/1.2 objektiv fiksne žižne dužine (prime objektiv) iz linije L, zbog čega je najbrži objektiv u svojoj klasi i pruža izuzetne nivoe detalja, nenadmašnu oštrinu, zapanjujuće nisku dubinsku oštrinu i izvanredne performanse u uslovima slabog osvetljenja. RF 24-105mm f/4L IS USM je zum-objektiv iz L serije i prvi Canonov objektv punog formata koji ima Nano USM. To ga čini savršenim za snimatelje filmova kojima je glatko fokusiranje imperativ radi prirodnih prelaza fokusa, a što je moguće postići uz vrhunsku kontrolu i glatko praćenje objekta kad se udaljava i približava od kamere. Objektiv je tanak, lak za rukovanje i ima fiksni f/4 otvor blende. Brzi i tihi automatski fokus i 5 koraka stabilizacije slike čine ovaj objektiv savršenim za snimanje filmova.

Standardni zum-objektiv RF 28-70mm f/2L USM krasi brzo zatvaranje blende, što omogućava nove nivoe kreativnosti zbog toga što je ovo prvi standardni zum-objektiv punog formata s velikim otvorom blende koji nudi f/2 prosvetljenost u celom rasponu zuma. Valjak objektiva ima mehanizam za apsorpciju udara radi veće čvrstoće i trajnosti. I konačno, RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM – superbrzi 35-milimetarski f/1.8 makro objektiv – savršen je za uličnu, putnu i makro fotografiju, nudeći prirodnu širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridni IS (stabilizaciju slike). Fokusiranje, otvaranje blende i sistem IS pogona integrisani su u jednu jedinicu.

Svi objektivi na dohvat ruke

Tri nova adaptera za montiranje objektiva omogućavaju da se s inovativnim sistemom EOS R koristi više od 70 EF i EF-S objektiva, dodajući nove funkcionalnosti postojećoj optici uz istovremeno zadržavanje izvrsnih nivoa performansi i funkcionalnosti, kakve se očekuju od EOS DSLR-ova. Canonov adapter za montažu dodaje kontrolni prsten prisutan kod RF objektiva kako bi korisnici mogli da zadrže postavke bez obzira da li koriste objektive s RF ili EF i EF-S bajonetima. Adapter za montažu spuštajućih filtera nudi mogućnost korišćenja celog niza spuštajućih filtara (spuštajući kružni polarizacioni filter ili varijabilni ND filter). Spuštajući varijabilni ND filter gustine savršen je za snimatelje filmova i upotrebu s objektivima kojima se teško dodaju filteri, zato što kontroliše ekspoziciju, dok kružni polarizator smanjuje

[/one-third]
[one-third]

refleksiju i pojačava zasićenost boja, što je savršeno za stvaranje zadivljujućih snimaka kakve zahteva vrhunsko pripovedanje.

Prilagođavanje svih faza fotografskog putovanja

Bogata ponuda inovativne dodatne opreme dostupne za EOS R obuhvata snažan i svestran držač za baterije i blic. Držač za baterije BG-E22 omogućava upotrebu dve litiijum-jonske baterije LP-E6N velikog kapaciteta, kao i spoljašnje punjenje baterija putem USB adaptera. Time fotografu daje mogućnost za duže snimanje i napredno rukovanje prilikom upotrebe u vertikalnom položaju. Za kreativne mogućnosti osvetljenja BG-E22 nudi i PC terminal koji omogućava da se uz EOS R koristi tradicionalni žični studijski blic. Speedlite EL-100 je kompaktan, lagan i snažan usmereni blic s automatskim načinom rada koji omogućava komunikaciju s kompatibilnim fotoaparatima i znatno olakšava stvaranje fotografija uz blic. S dovoljno snage za osvetljavanje više objekata, bilo u tamnim zatvorenim prostorima ili na suncu, opcije snimanja proširuje mogućnost odbijanja svetla blica od zidova i plafona radi mekšeg utiska, baš kao kod prirodnog svetla.

Digital Photo Professional Express (DPP Express)

Omogućavajući fotografima stvaranje maksimalno dobrih slika i proširujući mogućnosti rada s formatom RAW, Canon danas predstavlja i Digital Photo Professional Express (DPP Express), za iPad. DPP Express je intuitivan i lako se koristi, a radi se o softveru za visokoperformansnu obradu, prikaz i uređivanje RAW slika za korišćenje s fotoaparatima EOS i EOS R. Slike mogu da se uvezu putem aplikacije Camera Connect i da se uređuju direktno u aplikaciji za iPad – od prilagođavanja balansa bele boje i finog podešavanja karakteristika krive tonova do prilagođavanja dinamičkog raspona.

Softver za RAW slike DPP Express može da prikaže zamrznute slike pomoću HDR formata PQ (Perceptual Quantization) koji je namenjen filmskoj produkciji i distribuciji. Softver omogućava uređivanje i prikaz slika visokog kvaliteta u širokom dinamičkom rasponu.

Ponude od ulaza do izlaza

Danas Canon pojačava svoju ponudu rešenja od ulaza do izlaza novim softverom za štampu. Pomoću novog softvera za štampu Professional Print & Layout mogu se štampati slike visokog kvaliteta uređene pomoću aplikacije Digital Photo Professional uz čuvanje važnih kvaliteta kao što su ton, oštrina i verna reprodukcija boja. Uz softver dolazi nova funkcija DPRAW štampe koja omogućava štampu u visokoj rezoluciji. Ta funkcija može da obradi podatke o dubini mape iz DPRAW datoteka i omogućava reprodukciju oštrih detalja i tekstura onako kako je fotograf to zamislio. To otiscima daje utisak trodimenzionalnosti.

Tu je i nova funkcija HDR štampe koja omogućava naglašenu reprodukciju osvetljenih delova slike. Štaviše, uz upotrebu funkcije optimizacije izložbenog osvetljenja (Exhibition Lighting Optimisation) mogu se u kombinaciji s jakim osvetljenjem napraviti otisci s proširenim dinamičkim rasponom za galerije i izložbe.

Canon je, fokusiran na sistem EOS R, stvorio niz alatki utemeljenih na potrebama fotografa i filmskih snimatelja budućnosti uz istovremeno proširenje granica grafičkih tehnologija. EOS R, novi objektivi RF i dodatna oprema sada nude više kreativne slobode i mogućnosti nego ikad ranije i pozivaju na nova uzbudljiva fotografska iskustva. Novi EF-M 32mm f/1.4 STM – inovativni 32-milimetarski objektiv za sistem EOS M – zatim EF 400mm f/2.8L IS III USM i EF 600mm f/4L IS III USM, dva revolucionarna lagana profesionalna supertelefoto objektiva, osiguravaju da svi fotografi i snimatelji filmova imaju pristup najboljim mogućim alatkama za pripovedanje svojih priča.

[/one-third]

Share.

Comments are closed.