Broj fintech startupa u svetu se gotovo udvostručio

0

Poslednjih godina svedoci smo brzog rasta celokupne fintech industrije, podstaknute sve većom upotrebom mobilnih aplikacija za digitalno plaćanje i sve većim interesovanjem za finansijska tehnološka rešenja. Snažni trend rasta globalnog finansijskog tržišta praćen je porastom broja  fintech startupa širom sveta.

Prema podacima koje je prikupio Finanso.se, broj fintech startupa skoro se duplirao prošle godine, dostigavši više od 21.700 kompanija širom sveta.

Preko 40% fintech startupa dolazi sa tržišta Severne Amerike

Kako su pokazali podaci portala Statista, 2018. godine u svetu je bilo preko 12.100 fintech startupa. Uz 5.700 startupa te godine, Severna Amerika je predstavljala vodeći region globalno. Pratili su je Evropa, Bliski istok i Afrika sa skoro 3.600 kompanija. Iste godine, više od 2.800 fintech startupa bilo je iz regiona Azija i Pacifik.

Krajem 2019. godine, broj fintech startupa u svetu je neznatno porastao – na preko 12.200 i opet je najveći udeo kompanija bio iz Severne Amerike. Međutim, tokom narednih dvanaest meseci, fintech tržište je bilo svedok ogromnog skoka broja startupa, koji je porastao za gotovo 80%…

Tekst u celosti možete pročitati u digitalnom izdanju časopisa.

Share.

Leave A Reply